Hyppää sisältöön

Näillä koneilla harjoittelevat tulevaisuuden hävittäjälentäjät – Puolustusvoimat ostaa 28 käytettyä harjoituskonetta

Nyt hankittavilla potkurikoneilla koulutetaan lentäjiä vielä 2030-luvulla, jolloin Ilmavoimat jo lentää Hornetit korvaavilla uusilla monitoimihävittäjillä.

Grob G 115E Kuva: AOP

Puolustusvoimat on viimein löytänyt korvaajat vuodesta 1980 käytössä olleille Valmet L-70 Vinka -harjoituskoneille. Vinkat korvataan Isosta-Britanniasta ostettavilla Grob G115E -harjoituskoneilla. Kaupan arvo on Puolustusvoimien logistiikalaitoksen mukaan 6,6 miljoonaa euroa. Hintaan sisältyy myös koneiden käyttöönottoon tarvittavaa koulutusta.

Konetyyppiä käytetään sotilasohjaajien alkeiskoulutuskoneena, eli he opettelevat sillä lentämisen perusteita.

Hankinta keskeytettiin viime vuonna

Hankintaprosessi on ollut vaikea. Se keskeytettiin vuoden 2015 marraskuussa,  koska käytössä olleella rahamäärällä ei löytynyt sopivaa konetta. Puolustusvoimat etsi nykyisin käytössä olevan suomalaisvalmisteisen Vinka-harjoituskoneen korvaajaksi taito- ja mittarilentokelpoista harjoituskonetta, jossa on nokkapyörä ja sauvaohjaus.

Saksalaisen Grobin valmistama G120TP täytti tai ylitti kaikki puolustusvoimien toiveet, mutta se oli liian kallis. Toinen hankinnan loppusuoralle päässyt tsekkiläinen Zlin 242 taas karsiutui, koska kookas lentäjäoppilas ei olisi mahtunut sen ohjaamoon. Kehon koko olisi muodostunut karsintaperusteeksi lentäjälle, mikä oli mahdoton ajatus.

Puolustusvoimat käynnisti hankinnan uudelleen maaliskuussa ja alkoi etsiä maailmalta noin kolmeakymmentä käytettyä harjoituskonetta. Ehtona oli, että kaikkien hankittavien lentokoneiden pitää olla samanlaisia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Modernisointi tehdään Suomessa

Ennen kuin koneet voidaan ottaa käyttöön ilmavoimissa, niiden laitteita huolletaan ja ajanmukaistetaan Suomessa. Koneisiin asennetaan ainakin uudet radiot ja nykyisten suunnistusmenetelmien opettamisen mahdollistavat näytöt. Työt tekee tekee todennäköisesti puolustusvoimien strateginen kumppaniyritys Patria Aviation. Neuvottelut uuden kaluston ylläpidon järjestämisestä ovat vielä kesken.

Nykyiset Vinkat oli alun perin tarkoitus poistaa käytöstä vuonna 2018. Nyt hankittavien käytettävien koneiden toimitukset tapahtuvat vuosina 2016 ja 2017. Koneet toimittaa Babcock International -yritys, joka tuottaa palveluita Ison-Britannian puolustushallinnolle. Yritys  tarjoaa mm. alkeislentokoulutuspalveluita Ison-Britannian ilmavoimille.

Puolustusvoimat on usein aiemminkin hankkinut käytettyä kalustoa. Vuonna 2014 Suomi sopi sadan käytetyn Leopard 2A6 -panssarivaunun ostamisesta Hollannista. Vuonna 2007 Suomi puolestaan osti Sveitsistä 18 käytettyä Hawk Mk66 -suihkuharjoituskonetta, jotka olivat olleet maan ilmavoimien käytössä. Myös Hawkeilla lennetään vielä 2030-luvulla, jolloin Hornetit korvaavien uusien hävittäjien on määrä olla käytössä. Hawkin ohjaimiin lentäjäkadetit siirtyvät Vinkojen jälkeen.

Suomi korvaa vuodesta 1980 palvelleet alkeiskoulukoneet Vinkat Isosta-Britanniasta ostettavilla Grob 115E-koneilla.