1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Apulanta-elokuvan ikäraja nousi – Temonen halusi arvion rajasta jo leikkausvaiheessa

Ennen ikärajan nostoa elokuvan oli ehtinyt nähdä jo 100 000 katsojaa.

Lahti
Elokuvan pressikuva
Teit meistä kauniin -elokuvan ikärajaa muutettiin.Teit meistä kauniin -elokuva

Teit meistä kauniin -elokuvan ikäraja on määritelty uudelleen kolme viikkoa ensi-illan jälkeen. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö suoritti ikärajojen valvontaa ja huomasi, että aiemmin määritelty ikäraja seitsemän vuotta on liian matala ja nosti ikärajan 12 vuoteen.

Arvioijien mielestä elokuvassa on väkivaltaista sisältöä, mikä ei kuitenkaan ole erityisen yksityiskohtaista. Ikärajan lisäksi luokittelussa arvioidaan lapsille mahdollisen haitallisen sisällön laatu, esimerkiksi väkivalta, seksi, ahdistavuus ja päihteet.

Ennen ikärajannostoa elokuvan oli ehtinyt nähdä jo 100 000 katsojaa.

Temonen harmittelee elokuvateattereiden puolesta

Teit meistä kauniin -elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen sanoo, että hän näytti elokuvan ikärajaluokittelijalle leikkausvaiheessa, jotta voi leikata elokuvasta pois sellaiset kohdat, joiden takia ikäraja nousee.

– Elokuvan nähtyään hän sanoi, että elokuvan ikäraja on seitsemän vuotta. Yritin tehdä prosessin oikein, Temonen harmittelee.

Hän on eniten harmissaan elokuvateattereiden yrittäjien puolesta. Heiltä ikärajasuositus syö lipputuloja.

Elokuvan nähtyään hän sanoi, että elokuvan ikäraja on seitsemän vuotta. Yritin tehdä prosessin oikein.

Tuukka Temonen

– Kohta elokuva tulee dvd:lle ja sen jälkeen sen voi katsoa kuka tahansa ilman valvontaa. On hyvä, että elokuvilla on ikärajaluokitukset, mutta ei niitä voi valvoa mitenkään muuten kuin teatterin ovella, Temonen sanoo.

Temosesta elokuva soveltuu alle 12-vuotiaillekin, koska se kertoo toivosta ja uskomisesta omiin unelmiin. Lisäksi elokuva kertoo suhtautumisesta vanhempiin ja kasvamisesta.

– Itse koen, että arkielämä on huomattavasti ahdistavampaa kuin elokuva, Temonen sanoo.

30 % elokuvista saa uuden ikärajan

Ensimmäisen ikärajaluokituksen teki instituutin kouluttama luokittelija, joka oli arvioinut elokuvan ikärajaksi seitsemän vuotta. Erityisasiantuntija Leena Karjalainen sanoo, että elokuvan ikärajaa päädyttiin muuttamaan, koska instituutin virkamiehet olivat sitä mieltä, että luokittelukriteereiden perusteella ikäraja on selkeästi 12 vuotta.

Noin 70% jälkikäteen tehdystä valvonnasta päätyy samaan ikärajaan kuin alkuperäinen luokittelija. Jälkitarkastukseen päätyy vuosittain noin 60 audiovisuaalista tuotetta 9500:sta tuotteesta.

– Toiveena on, että luokittelija kysyisi ongelmatilanteissa kollegoiltaan, mitä mieltä he ovat arvioitavana elokuvan ikärajasta. Valitettavasti kaikilla luokittelijoilla ei ole kollegoita lähialueella, Karjalainen sanoo.

Toiveena on, että luokittelija kysyisi ongelmatilanteissa kollegoiltaan, mitä mieltä he ovat arvioitavana elokuvan ikärajasta.

Leena Karjalainen

Elokuvien arvioijilla ei tarvitse olla pohjakoulutusta päästäkseen luokittelijakoulutukseen. Työntekijän pitää olla yli 18-vuotias, ja hänellä ei saa olla rikosrekisteriä eikä työtä haittaavaa aistivammaa.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kouluttaa kaikki työntekijät samalla tavalla.

Instituutille tulee yleisöpalautetta elokuvien ikärajoista ja palautteen perusteella instituutti arvioi ikärajoja. Jos elokuvantekijä ei ole tyytyväinen annettuun ikärajaan, siitä voi tehdä valituksen kuvaohjelmalautakuntaan, joka voi muuttaa ikärajaa arvioinnin jälkeen.

Tuukka Temonen ei aio tehdä valitusta ikärajasta, koska ei koe, että sillä on merkitystä.

Lue seuraavaksi