1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kerava

Sherwoodin iloiset veikot tekevät salaa Keravasta hauskemman

Anonyymi taiteilijaryhmä Veikko Ilonen on tehnyt kaksi massiivista tilataideteosta, jotka ylistävät Keravaa. Ryhmän edustaja kertoo, miksi jäsenten henkilöllisyydet halutaan pitää salassa.

Sherwood Forever -teksti purkukiinteistön katolla
Keravalaisen Petterin purkukiinteistön katolta löytyy jättimäinen rakkaudentunnustus kotikaupunkia kohtaan.

Keravan kaupungissa toimii salamyhkäinen katutaideryhmä nimeltä Veikko Ilonen, joka on toteuttanut jo kaksi massiivista taideteosta.

Toinen on viime joulukuussa Keinukallioon pystytetty maailmankuulua Hollywood-kylttiä mukaileva Sherwood-teksti. Toinen on reilu viikko sitten Keravan keskustassa purettavan Petteri-liikekiinteistön katolle tehty maalaus, jossa lukee ”Sherwood Forever”.

Salassa toimiva katutaideryhmä suostui tapaamaan toimittajan sillä ehdolla, että porukan henkilöllisyys pysyy salassa.

– Me haluamme ilahduttaa ja yllättää keravalaisia järjestämällä tällaisia juttuja. Pyrimme varjelemaan identiteettejämme lähinnä keravalaisten vuoksi, uskomme anonyymin katutaideryhmän toimimisen kaupungissa olevan kivempi ja vähän jännempi juttu kuin saman tekeminen omilla nimillämme ja kasvoillamme, ryhmän edustajana esiintyvä noin 30-vuotias nainen kertoo.

Taiteilijaryhmä Veikko Ilonen jätti puumerkkinsä Petteri-liikekeskuksen katolle. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Hän kertoo, että ryhmään kuuluu kirjava joukko monenikäisiä ja -näköisiä ihmisiä. Jäseniä on enemmän kuin viisi, mutta tarkempaa lukua he eivät halua kertoa. Kaikki jäsenet ovat lähtöisin Keravalta, tosin kaikki eivät välttämättä enää kaupungissa asu.

Rakkaudesta Keravaan

Ryhmän tekemiä taideteoksia yhdistää Sherwood-teema. Robin Hoodin kotimetsä on myös vanha Keravan kaupungin lempinimi.

– Käsittääkseni Teddy & The Tigers on sen 70-luvulla aloittanut, he ovat alkaneet kutsua Keravaa Sherwoodiksi. Se liittyy tähän rasvaletti- ja jenkkiautokulttuuriin, jota Keravalla tuntuu olevan, täällä on aika paljon harrastajia.

Samasta tematiikasta kumpuaa taiteilijaryhmän nimi: Veikko Ilonen on yhtä kuin Robin Hoodin rosvojoukko Sherwoodin iloiset veikot.

– Mä en tiedä fiilistelläänkö me niinkään sillä vanhalla lempinimellä, me fiilistellään Keravalla. Ihan kotikaupunkirakkaus siinä on taustalla. Kerava on semmoinen sketsi!

Johnny Depp -taulu päätyi uusiin käsiin

Kahden massiivisen taideteoksen lisäksi Veikko Ilonen on tehnyt kolmannenkin tempauksen, joka ryhmän edustajan mukaan on jäänyt vähemmälle huomiolle.

– Piilotimme yhden Veikko Ilosen teoksen yhteen keskustan purkutaloon tuossa alkukesästä. Kyseessä oli muotokuva näyttelijä Johnny Deppistä, sellainen tavallisen taulun kokoinen teos. Sen sai löytäjä pitää. Me jätettiin sinne videokamera kuvaamaan, ja sen avulla näimme, kuka sen sai itselleen.

Olkaa avoimia ja huomatkaa ne mahdollisuudet, mitä tässä kaupungissa ja näissä Keravan tyypeissä on!

Veikko Ilonen

Teoksen löytäjä ei kuitenkaan tiennyt kamerasta, vaan sai vasta jälkikäteen ryhmältä yhteydenoton, jossa kerrottiin mistä on kyse.

Risuja kaupungille

Keravan kaupunki on suhtautunut melko suopeasti ryhmän tekemisiin. Esimerkiksi Keinukallion Sherwood-teksti sai kaupungin johtoryhmän päätöksellä jäädä paikalleen.

Ryhmän edustajalta sataa silti myös kritiikkiä kaupungille.

– Kaupunki käytti aika huonosti hyväkseen kaiken sen, mitä täällä on kesän aikana tapahtunut, eli purkutaideprojekti, seinään potkimisen MM-kisat ja kaikki nämä. Kaupunki osallistui kuluihin tuhannella eurolla, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että tapahtumien johdosta kaupunki sai valtavan määrän positiivista näkyvyyttä niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa.

– Kaupungille lähettäisin terveisiä: olkaa avoimia ja huomatkaa ne mahdollisuudet, mitä tässä kaupungissa ja näissä Keravan tyypeissä on!