Yayoi Kusama: Aion maalata viimeiseen elinpäivääni saakka

Iäkäs nykytaiteen mestari Yayoi Kusama ei enää matkusta näyttelyidensä avajaisiin. Hän suostui kuitenkin vastaamaan kirjallisesti kysymyksiimme.

kulttuuri
Kusama with PUMPKIN at Aichi Triennale 2010.
Yayoi Kusama ja kurpitsa Aichin triennaalissa vuonna 2010.Yayoi Kusama

Yayoi Kusamalle on tärkeää, että hänen työnsä tunnetaan joka puolella maapalloa. Skandinavia on kuitenkin ollut "musta piste" kartalla. Mitä teille merkitsee se, että teokset ovat vihdoin laajasti esillä myös täällä?

Olen hyvin liikuttunut. Olen tehnyt taidetta jo pitkään ja olen aina etsinyt meitä ihmisiä yhdistävää maailmankaikkeuden ideaa. Suomessa töitäni on pidetty arvossa ja olen iloinen, että ihmiset pääsevät nyt tutustumaan niihin.

Yayoi Kusama on kärsinyt mielenterveysongelmista lapsesta saakka. Hän on jo vuosia asunut tokiolaisessa mielisairaalassa. Kuinka sairaus on vaikuttanut taiteeseenne?

Hallusinaatiot ja paniikkioireet näkyvät töissäni. Sairaus on vaikuttanut koko elämääni. Siitä huolimatta olen aina pyrkinyt olemaan inhimillisesti kokeva ja tunteva taiteilija.

Kusaman kansainvälinen läpimurto tapahtui 1950- ja 1960-luvuilla, kun hän asui New Yorkissa. Kusamasta tuli julkkis ja hänen ystäväpiiriinsä kuului Warholin ja Pollockin kaltaisia tähtitaiteilijoita. Amerikan-kausi oli kuitenkin myös henkisesti ja taloudellisesti raskasta.

Elämä oli silloin yhtä kamppailua. Voin kuitenkin ilokseni todeta, että useat taidehistorioitsijat tunnustavat vaikutukseni Yhdysvaltain nykytaiteen kehitykseen.

Kusamaa arvosteltiin myös julkisuushakuisuudesta. Mitä julkisuus merkitsee teille?

Luovuus ja aitous ovat tärkeitä arvoja. Julkisuuden ja sosiaalisen aseman sijaan minua kannustaa työssäni loppumaton luomisvimma.

Kusaman tavaramerkki, pilkut, pisteet ja pallot, ilmestyivät taiteeseen juuri Yhdysvalloissa. Mitä ne edustavat?

Pilkut symboloivat maailmankaikkeutta, ihmiskuntaa ja kaikkea elollista. Rakastan ja kunnioitan pilkkuja.

Myös sarjallisuus, saman aiheen toistaminen alkoi noina aikoina. Miksi?

Oikeastaan maalaan koko ajan samaa teosta. Kärsin vakavasta neuroosista. Eräänä aamuna heräsin ja huomasin, että käteni, jalkani, vaatteeni ja koko huone olivat seittien peitossa. Aloin maalata näitä seittejä tai verkkoja uudestaan ja uudestaan. Toiston kauneus vahvisti minua henkisesti.

Pilkkujen ohella Kusama on tunnettu kurpitsoistaan. Mikä kurpitsassa kiehtoo?

Ne ovat humoristisia ja täynnä elinvoimaa. Ihan vain siitä syystä olen piirtänyt ja maalannut lukuisia kurpitsoja.

Yayoi Kusama on 87-vuotias ja jo hyvin hauras. Hän ei enää juurikaan poistu kotoaan tai studiostaan. Silti hän maalaa yhä lähes päivittäin.

Nuorempana koetin ymmärtää elämän salaisuutta, ihmisiä ja kehittyä taiteilijana. Nyt kun kuolema vääjäämättä lähestyy, olen alkanut kiinnostua siitä myös taiteeni aiheena. Olen maalannut jo 500 isoa teosta, mutta tavoitteena on 1 000 tai 2 000. Aion maalata viimeiseen elinpäivääni asti.