1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

Uuden auton ostaja tietää haluamansa värin, villi kortti viehättää vaihtoauton hankkijaa

Auto valitaan samoilla kriteereillä olipa mikä vuodenaika hyvänsä. Väri kiinnittää usein vaihtoauton ostajan huomion.

Valkoinen väri tuli muotiin taas 2010-luvulla. Taitetut värit ovat ulkona muodista. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Autokauppojen valikoimasta löytyy vain harvoja luonnon tai syksyisen ruskan väreissä hehkuvia menopelejä. Myös värikkäiden tai erityisen kirkkaiden autojen ostajat ovat vähissä.

– Tielaitoksen kirkkaan keltaisia värejä on autoissa nykyään vähemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Värit ovat seestyneet, eikä metallivärejä toisaalta edes saa niin kirkkaina, kertoo Autotalo Hartikaisen automyyjä Esko Karjalainen.

Kainuun autokauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Markku Tikkanen sanoo, että autoa ajatellaan kulutushyödykkeenä, jonka ominaisuuksien tulee palvella ostajaa useamman vuoden ajan.

Vaihtoauton ostaja ei pääse valitsemaan autoon mieleistään väriä.

Markku Tikkanen

– Auto valitaan samoilla kriteereillä olipa mikä vuodenaika hyvänsä, sanoo Kajaanin Pörhön autoliikkeen paikallisjohtajana työskentelevä Tikkanen.

Vuodenaikojen vaihtelu tuo vain vähän muutoksia autojen värikarttoihin tai asiakkaiden mieltymyksiin.

– Syksyn värejä ei ole. Talvea kohti tulevat esille enemmän kirkkaammat ja näkyvämmät värit, joiden huomioarvo on parempi, Tikkanen toteaa.

Myös autojen valmistajat asettavat tähtäimen pitkälle tulevaisuuteen. Väritarjonta ajatellaan huolella.

– Väri pysyy yleensä ainakin 4–5 vuotta valmistajan valikoimassa. Toki on käynyt niinkin, että kun Suomeen on tuotu joku eurooppalainen Välimeren rantaan käyvä väri, se on poistunut valikoimasta vuodessa, koska kauppa ei käy, Esko Karjalainen sanoo.

Väri kiinnittää vaihtoauton ostajan huomion

Perusvärin valitsevat asiakkaat tunnistaa autokauppias Esko Karjalaisen mukaan aika usein jo ovella.

– Mustan tai valkoisen valitsijat pystyy aika usein sanomaan heti. Usein on myös niin, että he eivät halua metallivärejä, sillä ne lisäävät aina hintaa, Karjalainen kertoo.

Väri on kuitenkin yksi sellainen tekijä, joka voi kiinnittää asiakkaan huomion – varsinkin jos menopeliä tullaan valitsemaan vaihtoautojen joukosta.

Uuden auton ostaja tietää haluamansa värin. Väri saattaa myös sinetöidä vaihtoauton ostopäätöksen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

– Vaihtoauton ostaja ei pääse valitsemaan autoon mieleistään väriä. Silloin tietenkin tullaan liikkeeseen ja joku tietty väri voi ruveta puhuttelemaan. Sen perusteella tehdään päätös auton hankinnasta, sanoo Kainuun autokauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Markku Tikkanen.

Uuden auton ostaja on usein jo haaveillut tietystä sävystä. Automallista ja -merkistä riippuen värivaihtoehtoja voi olla toistakymmentä.

– Automallin valinnan jälkeen ensimmäiseksi aletaan hakea väriä värikartoista. Asiakkaalla on toki usein jo valmiina mielessä se oikea väri, autokauppias Esko Karjalainen kertoo.

Mustat, punaiset ja valkoiset tulivat taas

Väreihin myös kyllästytään. Esimerkiksi punaisen auton suosio on tullut roimasti alaspäin huippuvuosista.

– Jos edellinen auto on punainen, niin usein uudesta halutaan jonkin toisen värinen. Toki on heitäkin, jotka haluavat aina valkoisen auton, Karjalainen kertoo.

Autojen värityksissäkin on ollut nähtävissä selkeitä trendejä. Markku Tikkanen kertoo, että esimerkiksi 1990-luvulla alle haluttiin musta, punainen tai valkoinen kaara. Vuosituhannen vaihteen jälkeen kovassa kysynnässä olivat taitetut värit.

– 2010-luvulla on tapahtunut paluuta valkoisiin, mustiin ja punaisiin autoihin, Tikkanen kertoo.

Esko Karjalaisen mukaan nuoret innostuvat usein villeistä korteista, eli värinsä puolesta massasta ponnahtavista menopeleistä.

– Eroja varmasti on. Nuoret uskaltavat helpommin ottaa uusia ja kirkkaitakin vaihtoehtoja perinteisten mustan, valkean tai hopeisen asemesta. Uskallus ulottuu myös sisustuksen väreihin. Varttuneempien mielestä sisustuksen pitää olla tumma, jotta lika ei näy, Karjalainen tietää.

Sporttisemmissa autoissa kaikille ikäryhmille käyvät sitten kirkkaammatkin värivaihtoehdot.