Liikennejärjestöt: Ylinopeuksien rikesakkorajaa nostettava reilusti

Liikenneturva ja Autoliitto ehdottavat roimaa korotusta ylinopeuksien rikesakkojen yläpäähän.

Kotimaa
Uutisvideot: Liikennejärjestöt: Ylinopeuksien rikesakkorajaa nostettava reilusti
Uutisvideot: Liikennejärjestöt: Ylinopeuksien rikesakkorajaa nostettava reilusti

Keskeiset liikenteen ja autoilun järjestöt Liikenneturva ja Autoliitto ehdottavat rikesakon ylärajan korottamista reilusti nykyisestä ylinopeusrikkeestä. Liikennejärjestöjen mukaan ylärajan voisi ulottaa 30 kilometriin tunnissa. Nyt rikesakko määrätään korkeintaan 20 kilometrin ylinopeudesta. Sen jälkeen mennään päiväsakoille.

Liikenneturvan mielestä rikesakkouudistus kohentaisi teiden turvallisuutta.

– Todellakin näillä korkean nopeuden teillä nopeuden ylitys voisi olla 30 kilometrin ylinopeuteen asti, ja silti kevyempi rikesakkomenettely olisi käytössä, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Päiväsakot
Yle Uutisgrafiikka

Miten se vaikuttaisi liikenneturvallisuuteen?

– Se on tehokas. Silloin voidaan lisätä valvontaa, se veisi vähemmän henkilöresursseja poliisilta. Tämän tehokkuuden kautta se toisi sitä turvallisuutta lisää, Tarvainen painottaa.

Autoliitto haluaisi muutoksella karsia pois autoilijoille kalliiksi käyvät "vahinkoylinopeudet", joita tulee helposti, kun nopeusrajoitus vaihtuu esimerkiksi satasesta 80 kilometrin tuntinopeuteen. Jos silloin on vauhtia esimerkiksi 101 kilometriä tunnissa ja nopeusvalvonnan tolppakamera väläyttää ylinopeudeksi 21 km/h, siirrytään rikesakosta tuloista riippuville päiväsakoille.

Autoliiton mielestä nykykäytännössä kuljettajaa rangaistaan kohtuuttomasti siitä, että nopeusrajoituksen muuttuminen jää huomaamatta.

– Ongelma tulee siinä, että kun siirrytään päiväsakkojen puolelle, niin rangaistus saattaa moninkertaistua yhden kilometrin ylityksen seurauksena. Rikesakkorajan nostolla kolmeenkymppiin tämmöiset kuljettajan erehdykseen perustuvat virheet saataisiin pois, perustelee toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Niin Autoliiton kuin Liikenneturvankin mielestä rikesakkoa pitäisi kuitenkin porrastaa nopeusylitysten mukaan. Isosta ylityksestä iso rikesakko, pienestä pieni. Hallituksen korotusesityksessä rikesakon maksimiksi on ehdotettu lähes kolmeasataa euroa. Rikesakon kilometrirajoihin ei esitetä muutosta.