Vanhasta laivasta rakennetaan valtava soitin – proomu lähes 20 metriä pitkä

Vanhasta tukkiproomusta irrotetut laivankappaleet soivat ensi vuonna Kotkassa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

kulttuuri
Laivarautaa, tukkiproomu, pienoismalli, soitin
Juha Korhonen / Yle

*KOTKA *Vanhasta proomusta irrotetut laivankappaleet pärähtävät soimaan Kotkassa ensi vuonna. Kyse on Laivarautaa-hankkeesta, jossa kuvataiteilija Olli Mantere on työstänyt soivan taideteoksen viime vuosisadan alun tukkiproomusta.

Laivarauta-teos on pääosassa Kymi Sinfoniettan esityksissä ensi vuoden huhtikuussa. Silloin teräksistä ja soivaa taideteosta moukaroi Sinfoniettan lyömäsoitintaiteilija Vladimir Belov. Teoksen Laivaraudalle ja sinfoniettalle on säveltänyt Marko Puro.

Merikeskus Vellamoon sijoitettava Laivarauta-teos on tehty 17 metriä pitkästä ja viisi metriä leveästä uppotukkien nostoon käytetystä proomusta. Proomusta on leikattu viisi parinsadan kilon painoista rautakappaletta, jotka soivat eri virityksillä.

Laivarauta-teoksella halutaan kunnioittaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta ja Kotkan merellistä sekä teollista historiaa.

Laivaraudasta teos Veistospromenadille

Kesällä 2017 Laivarauta-teoksesta tehdään järeämpi versio osaksi Kotkan Veistospromenadia. Teos sijoitetaan Juha Vainion kadulle lähelle merta.

Ulkoilmaan tuleva teos koostuu myös viidestä eri taajuuksille viritetystä rautaisesta laivan kappaleesta. Elementit muodostavat sydämen muotoa muistuttavan rakennelman, joka asennetaan punaisesta graniitista rakennettuun kiveykseen.

Laivarautaa-hanke sai vuonna 2015 Suomen Kulttuurirahastolta 150 000 euron tuen.

Kymi Sinfonietta soittaa Marko Puron sävellyksen Laivaraudalle ja sinfoniettalle 25. huhtikuuta 2017 kello 19 Merikeskus Vellamossa. Seuraavana päivänä Vellamossa nähdään Laivarautaa-teosta hyödyntävä Minä ja meri -äänivideoteos.