Al-Qaidan terrori-iskuissa leskeksi jäänyt nainen haastaa Saudi-Arabian oikeuteen

Lainmuutos mahdollistaa kanteet muita valtioita vastaan. Lesken aviomies kuoli terroristien lennettyä matkustajakoneen päin Pentagonia vuonna 2001.

terrorismi
George W. Bush halaa Stephanie DeSimonea WTC-iskujen muistojuhlassa 2008.
Stephanie DeSimone saa lohdutusta silloiselta presidentiltä George W. Bushilta terrori-iskujen muistopäivänä vuonna 2008. EPA / Matthew Cavanaugh

Stephanie DeSimone oli kolmannella kuulla raskaana, kun hänen aviomiehensä, laivaston komentajakapteeni Patrick Dunn, sai surmansa Al-Qaidan terrorihyökkäyksessä puolustusministeriön rakennukseen Pentagoniin 11. syyskuuta 2001.

Nyt, 15 vuotta myöhemmin DeSimone on nostanut kanteen Saudi-Arabiaa vastaan. Hän syyttää Saudi-Arabiaa osasyylliseksi miehensä kuolemaan.

Perheenisän viimeinen työpäivä

Stephanie DeSimonelle ja pariskunnan nyt 14-vuotiaalle tyttärelle menetys on tietysti suunnaton.

Yhdysvaltalaisessa mediassa on kerrottu perheen historiasta (siirryt toiseen palveluun). Rakastumisesta, häämatkasta Italiaan, Patrick Dunnin iloisesta luonteesta. Ja siitä, miten tuleva isä lähti 11. syyskuuta 2001 kiireisenä työpaikalleen kahvikuppi kädessään. Se osoittautui hänen viimeiseksi työpäiväkseen.

Vanha mies ja kaksi naista laskevat kukkia muistomerkille Pentagonin muistojuhlassa 11.9.2016.
Pentagoniin kohdistuneen iskun uhrien omaisia muistojuhlassa 11. syyskuuta. EPA / Shawn Thew

Patrick Dunn soitti vaimolleen Pentagonista kesken päivän ja kehotti katsomaan televisiota. Matkustajakone oli iskeytynyt päin World Trade Centerin tornia. Ja pian toiseen torniinkin osui kone.

Pahin vaihtoehto toteutui

Terrori-iskujen takia Stephanie DeSimone muutti päivän ohjelmaansa ja kesken kiireiden tuli vilkaisseeksi tv-ruutua. Nyt matkustajakone oli iskeytynyt päin Pentagonia ja rakennus oli tulessa.

Stephanie pelkäsi pahinta ja pahin toteutui. Ensin hänen miehensä Patrick ilmoitettiin kadonneeksi, ja kolmen päivän päästä raunioista löytyi hänen miehensä ruumis.

Nyt Stephanie DeSimone hakee oikeutta. Terroristien tukijat on hänen mielestään saatava tuomiolle.

Syytökset tuesta Al-Qaidalle

DeSimonen kanne on ensimmäinen oikeusjuttu laatuaan Yhdysvalloissa.

Kanteen mukaan Saudi-Arabia on antanut aineellista tukea terroristiverkosto Al-Qaidalle (siirryt toiseen palveluun) yli kymmenen vuoden ajan. Saudi-Arabian viranomaiset olisivat myös olleet tietoisia terrorijärjestön aikeista hyökätä Yhdysvaltoja vastaan.

Naiset pitelevät omaistensa kuvia WTC-iskujen 15. vuosipäivänä 11.9.2016.
Lähes 3000 kuolonuhria vaatineiden iskujen omaiset muistivat rakkaitaan terrorihyökkäysten 15. vuosipäivänä 11. syyskuuta. EPA / John Taggart

DeSimone syyttää Saudi-Arabiaa rahallisen ja logistisen avun antamisesta terroritekoja varten.

"Ilman Saudi-Arabian antamaa tukea Al-Qaidalla ei olisi ollut kykyä suunnitella ja toteuttaa syyskuun yhdennentoista päivän iskuja", syytekirjelmässä sanotaan.

Kongressi mahdollisti kanteet valtioita vastaan

Kanteessa todetaan myös, että asianomistajat – DeSimone ja hänen tyttärensä – ovat kärsineet "vakavia ja pysyviä henkilökohtaisia vammoja" terrori-iskun vuoksi. He vaativat korvauksia, joiden suuruutta ei ole vielä määritelty.

Yhdysvaltalaiset voivat nykyään haastaa valtioita oikeuteen. Se mahdollistui, kun kongressi hyväksyi asetuksen "oikeudenkäytöstä terrorismin tukijoita vastaan" (Justice Against Sponsors of Terrorism Act).

Presidentti Obama tervehtii nuoria naisia terrori-iskujen muistojuhlassa 11. syyskuuta.
Presidentti Obama tervehtii terrori-iskujen muistojuhlan osallistujia 11. syyskuuta. EPA / Dennis Brack

Presidentti Barack Obama oli estänyt lain voimaantulon veto-oikeudellaan, mutta kongressi äänesti Obaman veton nurin.

Päivä sen jälkeen, kun asetus hyväksyttiin, kongressi tuntui jo katuvan asiaa (siirryt toiseen palveluun). Sekä republikaanien että demokraattien edustajat vaativat siihen muutoksia.

Yhdysvaltain sotilaat ehkä vastatoimien kohteeksi

Syy on se, että Yhdysvalloissa pelätään useiden maiden ryhtyvän vastatoimiin (siirryt toiseen palveluun). On odotettavissa, että Yhdysvaltoja ja sen kansalaisia vastaan voitaisiin nostaa syytteitä näiden väitetyistä ihmisoikeusrikoksista.

Tällaisia voisivat olla vaikkapa miehittämättömien lennokkien siviiliväestöön osuneet iskut Afganistanissa ja Pakistanissa.

Syytteitä amerikkalaisia vastaan voisivat nostaa myös vaikkapa ne irakilaiset, jotka kärsivät Yhdysvaltain joukkojen toimista Saddam Husseinin kaataneen miehityksen aikana.

Presidentti Obama sanoi lakia vastustaessaan, että suvereenista koskemattomuudesta luopuminen voi vahingoittaa Yhdysvaltain etuja.

Hän mainitsi uhkakuvana juuri Yhdysvaltain sotilaisiin kohdistettavat yksityisten kansalaisten kanteet.

Saudi-Arabia puolustaa "suvereenia koskemattomuutta"

Saudi-Arabian hallitus on protestoinut kongressin hyväksymään lakia vastaan. Se sanoo sen tuottavan suurta huolta valtioille, jotka pyrkivät puolustamaan valtioiden suvereenia koskemattomuutta.

Saudiministeriö huomauttaa, että tämä periaate on vallinnut kansainvälisissä suhteissa satojen vuosien ajan.

WTC:n raunioita New Yorkissa.
Raunioita World Trade Centerillä New Yorkissa runsas kuukausi terrori-iskujen jälkeen. Mark Lennihan / EPA

Yhdysvaltain hallinnon tutkimuskomissio totesi vuonna 2004, että todisteita ei ole siitä, että Saudi-Arabian hallinto tai sen viranomaiset olisivat rahoittaneet Al-Qaidaa.

Saudi-Arabia itse on tietysti järjestelmällisesti kiistänyt yhteydet terroristeihin.

Lisää kanteita luvassa

Mutta nyt saudihallinnon mahdolliset terroristiyhteydet on taas nostettu esiin.

Aiemmin tänä vuonna kongressi julkaisi asiakirjoja, joiden sanotaan osoittavan terroristeilla olleen saudiyhteyksiä. Kongressin aiemmin salassa pidetyt raportit kertovat, että osa 9/11-iskujen tekijöistä sai tukea henkilöiltä, joilla ilmeisesti oli yhteyksiä Saudi-Arabian hallitukseen.

Viisitoista yhdeksästätoista terrorihyökkäyksen tekijöistä oli Saudi-Arabian kansalaisia.

Stephanie DeSimonen kanne ei ole jäämässä ainoaksi. Vuoden 2001 terrorihyökkäysten uhrien omaiset – tai heidän asianajajansa – ovat ilmoittaneet, että useita kanteita Saudi-Arabiaa vastaan on luvassa pian.