Asiantuntija kuumemittarien eri tuloksista: "Kotioloissa ei merkitystä"

Eri kuumemittarit saattavat näyttää eri lämpötiloja, mutta mittarit ovat silti tarpeeksi luotettavia kotikäyttöön. Suosituimpia ovat digitaaliset mittarit, joilla mittaaminen tapahtuu nopeasti.

kuumemittarit
Nainen pitää kuumemittaria suussa.
YLE / Ludovic Di Orio

Apteekkiin kuumemittarikaupoille asteleva kuluttaja painii valinnan vaikeuden kanssa: kuumetta voi mitata monella eri tavalla, useasta eri ruumiinosasta ja lukuisilla eri mittareilla.

Hämmennystä lisää se, että mittarien näyttämissä lämpötiloissa saattaa olla eroja. Mittarista, mittausoloista ja kuumepotilaasta riippuen lämpötilat voivat erota toisistaan jopa 1,5 asteella.

Porin Ykkösapteekin proviisori Sanna Räntilän mukaan mittarit todella saattavat antaa erilaisia tuloksia. Kotioloissa eroilla ei kuitenkaan ole hänen mielestään ole suurta merkitystä.

– Yleensä mittareita käytetään antamaan vihjettä siitä, onko henkilöllä kuumetta ja pitääkö sitä alentaa. Siinä mielessä erot ovat merkityksettömiä, Räntilä toteaa.

Räntilän mukaan nykyään suositut, digitaaliset mittarit saattavat olla epäluotettavampia kuin perinteiset, ravistettavat mittarit.

– Digimittareita myydään eniten, koska niiden mittausajat ovat lyhyitä. Ravistettavia malleja pidetään pidempään kainalossa ja ne antavat varmemmin luotettavan tuloksen, Räntilä sanoo.

Mikä on oikea tapa?

Kuume mitataan useimmiten kainalosta, mutta kainalomittaaminen ei aina johda luotettavimpaan lopputulokseen.

– Aikuisilla kainalosta mittaaminen on riittävän tarkkaa, mutta pikkulapsilla kuume tulee mitata peräsuolesta. Sieltä saa luotettavamman tuloksen, eikä mittari välttämättä pysy pikkulapsen kainalokuopassa tarpeeksi tiukasti, riittävän pitkää aikaa, Sanna Räntilä kertoo.

Kainalomittaajille Räntilä suosittelee huolellista toimenpidettä, jossa mittari asetetaan tiukasti kainalokuoppaan.

– Kyynervarsi puristetaan kylkeä vasten, jotta mittari pysyy liikkumatta. Digitaaliset mittarit mittaavat kuumeen jopa puolessa minuutissa ja ravistettavia pidetään kainalossa muutaman minuutin ajan.

Kuulostaa helpolta. Minkä takia apteekkien hyllyille on sitten ilmestynyt niin iso liuta erilaisia mittareita?

– En osaa sanoa. Jonkun verran erikoismittareita kysellään ja esimerkiksi lapsiperheet saattavat hyötyä korvamittareista, kun tulos pitää saada helposti ja nopeasti, Räntilä sanoo.