Puhelimissa kiertävä kaamea viesti ajaa lapsia paniikkiin – "Lähetä, tai et enää aamulla herää"

Pikaviestipalvelu Whatsappissa kiertää karmaiseva ketjuviesti, jossa uhataan kuolemalla. Pienten lasten vanhemmat huolestuivat asiasta Kotkassa.

Kotimaa
Pikaviestinpalvelu Whatsappissa on kiertänyt uhkaavia viestejä.
Vanhemmat huolestuivat, kun oppilaiden jakamat Whatsapp-viestit muuttuivat uhkaaviksi.Juha Korhonen / Yle

Sakset osuivat tytön kaulaan, mutta hän säikähti niin kovasti ettei pystynyt huutaa.

Hänestä vuoti aivan liikaa verta, joten hän kuoli sinne yksin, omaan huoneeseensa.

Nykyään tyttö kummittelee koska hän ei saanut elää elämäänsä loppuun.

Lähetä kymmenelle eteenpäin, tai seuraavana aamuna et enää herää.

Siru Kaurala järkyttyi, kun näki Mussalon koulua käyvän 2.-luokkalaisen tyttärensä puhelimessa karmaisevan Whatsapp-viestin.

– Viesti oli tullut luokan omaan viestiketjuun, ja oli siellä muitakin "jos et tee näin, niin kuolet tai vahingoitut tai joku läheinen kuolee" -viestejä, Kaurala kertoo.

Hän julkaisi viestin Facebookissa ja kehotti Mussalon koululaisten vanhempia olemaan paremmin perillä lastensa touhuista. Viestit liikkuvat nopeasti lasten kesken luokkien omien Whatsapp-yhteisöjen sisällä.

– Sain tosi monta yksityisviestiä lasten vanhemmilta, ja useat ovat huolissaan tästä ilmiöstä. Monet lapset oikeasti eivät uskalla olla lähettämättä viestiä eteenpäin, kun pelkäävät että jotain tapahtuu.

Toiselle jännittävää, toiselle pelottavaa

Vastaavia tapauksia on ollut viime vuosina useampia ympäri Suomen, ja lapset ovat kokeneet viestit pelottavina. Mussalossa kauhuviestit kiersivät edellisen kerran viime vuonna. Koulu pitää Whatsappia hankalana välineenä.

– Lasten ei palvelun ikärajojen mukaan pitäisi olla edes siellä. Näitä ei toivottavasti tapahdu koulupäivän aikana. Vapaa-ajalle koulun vastuu taas ei ylety, muistuttaa Mussalon koulun rehtori Juha Voima.

Monet lapset oikeasti eivät uskalla olla lähettämättä viestiä eteenpäin, kun pelkäävät että jotain tapahtuu.

Siru Kaurala

Koulussa on kuitenkin reagoitu kauhuviesteihin sen jälkeen, kun vanhemmat ilmaisivat huolensa asiasta.

– Pienten lasten elämässä nämä alkavat elämään omaa elämäänsä ja varmasti aiheuttavat pohdintaa ja pelkoa. Asiasta tietysti aina puhutaan luokissa, kun tällaista tapahtuu. Suuresta massailmiöstä ei ole kuitenkaan kyse, sanoo Voima.

Rehtori uskoo, että jos viesti on lähtenyt liikkeelle jonkun lapsen toimesta, kyse on ennen kaikkea ajattelemattomuudesta.

– Jokin asia voidaan kokea periaatteessa jännittäväksi, ymmärtämättä että se ehkä toisille onkin pelottava juttu.

Puhelimeen saapuvat viestit konkreettisempia

Psykologiliiton mukaan viestit otetaan henkilökohtaisesti, koska puhelin on ihmisille nykyään hyvin henkilökohtainen väline.

– Viesti tulee sitä kautta enemmän lähelle. Vuorovaikutustilanteeseen verrattuna viestit jäävät näkyviin pysyvästi, jos niitä ei poisteta. Niihin on helppo palata, sanoo Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja ja psykologian tohtori Annarilla Ahtola.

Aikuiset myös pystyvät käsittelemään saamiaan viestejä kriittisesti ja järkeistämään ne, toisin kuin pienet lapset. Ahtolan mukaan mieltä askarruttavista asioista avautuminen pitäisi tehdä lapselle helpoksi. Siksi hän neuvoo vanhempia pitämään silmänsä auki sosiaalisessa mediassa.

– Vanhempana on varmasti tärkeää olla yleisestikin perillä, mitä sosiaalisessa mediassa on. Näin tietää, mitä lasten ja nuorten elämässä tapahtuu. Kaikki asiat eivät välttämättä tule ilmi oman lapsen kautta.

Lapsia ei voi koko ajan seurata

Kotkan Mussalon koulussa oppilaiden kännykän käytölle on tiukat raamit, eikä tunnilla puhelinta saa käyttää ellei se kuulu selvästi opetukseen.

Alaikäisten lasten kaikkien toimien seuraaminen on kuitenkin mahdotonta.

– Meidän tehtävä kasvattajina täällä koulussa, mutta myös kasvattajina kotona, on olla selvillä missä ympäristöissä lapsemme liikkuvat. On kyse sitten lähipuistosta tai nykyään sosiaalisen median ympäristöistä, sanoo rehtori Juha Voima.