1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lautapelit

Unohda Afrikan tähti – nyt pelataan tukien viidakossa

Sossuopiskelijoiden bileissä heitetystä vitsistä syntyi tukiviidakkoa ironisoiva lautapeli, jossa joudut pelinappulaksi byrokratian rattaisiin.

Perusturva-agilityssä pelaajan rooliksi voi valikoitua vaikkapa työtön duunari, pienyrittäjä, sairaseläkeläinen tai opiskelija. Kuva: aivolisuke.com

Konsepti on sen verran surkuhupaisa, että se piti vain siirtää johonkin mielenkiintoiseen formaattiin, kuten lautapeliin.

Tuntuuko erilaisten sosiaalietuuksien hakeminen hankalalta ja monimutkaiselta paperien pyörittelyltä? Siltä se tuntuu sosiaalityön ammattilaisestakin. Rovaniemeläinen Ossi Laaksamo turhautui ja kehitti perusturvajärjestelmää ironisoivan lautapelin, jossa voi hypätä tukiviidakossa seikkailevan saappaisiin.

Laaksamo on tehnyt työtä toimeentulotuen, aikuissosiaalityön, maahanmuuttajien, vanhusten ja vammaisten kanssa. Perusturva-agility on kommentti vallitsevaa järjestelmää kohtaan, jossa tukiviidakkoon eksyvä pyörii byrokratian rattaissa kuin pelinappula.

– Sosiaalityöntekijänä ja etuuskäsittelijänä olen usein katsonut tätä systeemiä, että tämä on sen verran surkuhupaisa konsepti jo valmiiksi, että se pitää vain siirtää johonkin mielenkiintoiseen formaattiin, kuten lautapeliin, Laaksamo sanoo.

Perusturvaa ruotiva lautapeli on voittoa tavoittelematon projekti. Kuva: aivolisuke.com

Lautapelissä seikkaillaan sosiaaliturvaviidakossa virastosta toiseen. Matkan varrelle sattuu kommelluksia, kuten lähibaarin happy hour tai kadulla liukastuminen ja nämäkin mutkat pitää selvittää, ihan niin kuin oikeassa elämässä. Laaksamo laati lautapelin omiin huomioihinsa perustuen.

– Välillä, kun antaa sosiaalityöntekijänä ohjausta, se saattaa olla niin monimutkaista, että unohtaa itsekin, mistä virkkeen on aloittanut. Ollapa sitten se vastaanottava osapuoli. Monilla on arjessaan stressiä ja muuta haastetta ja nämä asiat jäävät hyvin helposti hoitamatta.

Sossuopiskelijoiden bilehuumorista pelilaudalle

Perusturva-peli sai alkunsa vitsistä. Ossi Laaksamoa sossuopiskelijoiden bileissä heitetty läppä jäi mietityttämään, sillä juuri sellaista, kummallista ja vaikeaselkoista peliä, perusturvan hankkiminen on monelle suomalaiselle.

– Järjestelmän ongelma on se, että se on kehittynyt sellaiseksi, että osa perusturvasta tulee valtiolta ja osa kunnilta. On monenlaista lainsäädäntöä ja niin monenlaisina etuuksia. Se näyttäytyy tavalliselle tallaajalle niin vaikeana, että jotkut tuet jäävät jopa hakematta.

Laaksamo on huolestunut etenkin siitä, että avuntarpeessa olevan ensisijaiset tuet jäävät saamatta.

– Tukien avulla arki ja talous voisi pysyä paremmin hallinnassa, eikä ongelmat eskaloituisi sellaisiksi vyyhdeiksi, mitä olen itsekin ollut ratkomassa.

Ossi Laaksamo valmistui sossun setäksi pari vuotta sitten. Etuuskäsittelijänä hänellä on eturivin paikka yhteiskunnan tukea tarvitsevien elämään. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Laaksamo haluaa herättää lautapelin kautta yhteiskunnallista keskustelua. Tämä on hänen vaihtoehtonsa blogille, joita monet sosiaalityöntekijät kirjoittavat. Syyskuussa Tampereella julkaistu peli on netissä vapaasti ladattavissa (siirryt toiseen palveluun) ja voisi sopia esimerkiksi päättäjien kahvitauolla pelattavaksi.

– Monet poliitikot sanovat, että ovat kiinnostuneita ruohonjuuritasolta tulevasta näkökulmasta. Tässä on yksi tapa. Ei ehkä ihan valiokuntakäsittelyyn, mutta johonkin muuhun tutustumiseen.