1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Kaikista Tukesin testaamista tasapainoskoottereista löytyi turvallisuuspuutteita

Testattavaksi valittiin neljä laitetta. Tukes päätyi testauttamaan tasapainoskoottereita laitteisiin liittyvän paloriskin vuoksi.

Kuva: AOP

Yksikään Tukesin testaamista tasapainoskoottereista ei täyttänyt niille asetettuja sähköturvallisuuvaatimuksia. Kaikissa testatuissa malleissa ja niiden latauslaitteissa todettiin puutteita, jotka Tukesin mukaan voivat aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon vaaraa.

– Näyttää siltä, että tasapainoskoottereissa esiintyy sähköturvallisuuspuutteita, eivätkä valmistajat ja maahantuojat tunne laitteita koskevia turvallisuusvaatimuksia. Tuotteiden sisäänostajien kannattaa jatkossa kiinnittää tähän erityistä huomiota, kertoo ylitarkastaja Katri Sihvola.

Tukes testautti neljä tasapainoskootteria, joista kaksi on poistettu markkinoilta elokuussa. Toimenpiteitä kahteen muuhun liittyen vielä harkitaan. Tukes kertoi aiemmin, että testeihin valitaan tuotteita sekä kalliimmasta että halvemmasta hintaluokasta.

Tukes päätyi testauttamaan tasapainoskoottereita laitteisiin ja niiden lataukseen liittyvän paloriskin vuoksi. Tapauksia, joissa tasapainoskootteri on syttynyt palamaan, on tiedossa useista maista, viimeisimpänä Ruotsista viime viikolla. Myös Suomessa tasapainoskootterin syttymistä epäiltiin omakotitalopalon syttymissyyksi toukokuussa 2016.

Tasapainoskootterin hankkineita Tukes ohjeistaa pitämään silmällä laitteen latautumista. Sen mukaan laitetta ei myöskään kannata jättää latautumaan pieneen tilaan tai säilyttää syttyvää materiaalia latauspaikan lähellä.