Palautussopimus julki: Näin kymmenet tuhannet afgaanit aiotaan palauttaa Euroopasta kotimaahansa

Afganistan ja EU selvittävät, pitäisikö Kabulin lentokentälle rakentaa erillinen terminaali palautettavia varten. EU rahoittaa tiedotuskampanjaa Afganistanissa.

Afganistanilaistyttö Ateenan hylätyllä lentokentällä, jonne turvapaikanhakijoita on tilapäisesti majoittunut. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

EU on julkistanut Afganistanin kanssa solmitun yhteistyöasiakirjan, jonka nojalla unionin alueelta voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita takaisin Afganistaniin. Asiakirja julkistettiin samaan aikaan kun Brysselissä on meneillään iso kansainvälinen konferenssi Afganistanin auttamiseksi.

Asiakirja kuvaa varsin yksityiskohtaisesti menettelyt, joita palautuksissa noudatetaan. Afganistan sitoutuu esimerkiksi myöntämään matkustusasiakirjat palautettaville kuukauden sisällä hakemuksesta.

Palautuksia on näköpiirissä niin paljon, että Afganistan ja EU selvittävät, pitäisikö Kabulin lentokentälle rakentaa erillinen terminaali palautuksia varten. Kun pakolla palautettavia lennätetään reittilennoilla, yhteen koneeseen ei sijoiteta enempää kuin 50 palautettavaa.

Asiakirjassa kuitenkin korostetaan, että palautukset ovat irrallisia kehitysavusta. Sen mukaan kehitysavun tarkoitus on puuttua siirtolaisuuden taustalla oleviin syihin.

Sopimusta on neuvoteltu puolen vuoden ajan, ja sen syntymisestä kerrottiin maanantaina. Suomen sisäministeri Paula Risikko allekirjoitti eilen tiistaina palautussopimuksen Suomen ja Afganistanin välillä.

Eurostatin tilastojen mukaan Afganistanista tuli 220 000 turvapaikanhakijaa EU-maihin huhtikuun 2015 ja kesäkuun 2016 välisenä aikana. Keväällä 2016 käsitellyistä hakemuksista 47 prosenttia on hylätty.

EU:n ja Afganistanin palautusasiakirjan mukaan eurooppalaiset maksavat palautuslennoista koituvat kustannukset. Lennoille järjestetään saattajia, jotka ovat saaneet tehtävään asianmukaisen koulutuksen. Naisia saattamaan järjestetään naispuolisia saattajia.

Afganistanin hallitus sitoutuu asiakirjassa myös järjestämään tiedotuskampanjan Eurooppaan lähtemisen vaaroista. EU lupaa maksaa kampanjan kulut.