1. yle.fi
  2. Uutiset

Diplomaattilähteet: Portugalin Guterres nousemassa YK:n pääsihteeriksi

Turvallisuusneuvosto järjestää huomenna torstaina virallisen äänestyksen pääsihteeriksi suositeltavasta henkilöstä.

Ulkomaat
Antonio Guterres
Antonio GuterresPeter Foley / EPA

Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää nousevan YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi. Yksikään turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta ei vastustanut Guterresin valintaa keskiviikon koeäänestyksessä, diplomaattilähteet kertoivat.

– Tänään, kuudennen koeäänestyksemme jälkeen meillä on selvä suosikki ja hänen nimensä on António Guterres, Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin sanoi toimittajille turvallisuusneuvoston muiden jäsenten ympäröimänä.

Diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta 13 tuki suljetussa äänestyksessä Guterresia ja kaksi äänesti hänen kohdallaan tyhjää. Jäsenmaat antoivat kullekin kymmenestä pääsihteeriehdokkaasta joko puoltoäänen, tyhjän äänen tai vastaäänen.

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat käyttivät ensi kertaa erivärisiä äänestyslippuja, jotta saataisiin selville, aikovatko ne käyttää veto-oikeuttaan jonkun ehdokkaan valinnan estämiseksi.

Lopullinen valinta yleiskokouksessa

Turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toimiva Tšurkin ilmoitti, että neuvosto järjestää pääsihteeriehdokkaasta virallisen äänestyksen huomenna torstaina kello 17 Suomen aikaa. Hänen mukaansa odotettavissa on, että valinta tehdään ilman vastaehdokkaita.

– Toivomme herra Guterresille menestystä YK:n pääsihteerin tehtävän hoitamisessa seuraavien viiden vuoden aikana, Tšurkin sanoi.

Nimellisesti uuden pääsihteerin valitsee YK:n yleiskokous, mutta se on seurannut valinnassaan turvallisuusneuvoston antamaa suositusta.

Vuosi sitten yleiskokous päätti, että nykyisen pääsihteerin Ban Ki-moonin seuraajan tulisi olla nainen. Tästä päätöksestä oletettavasti nyt joustetaan.

Guterres, 67, toimi Portugalin pääministerinä 1995–2002. Sen jälkeen hän johti YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää kaikkiaan kymmenen vuotta, 2005–2015. Poliittiselta taustaltaan Guterres on sosialisti.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi