Puolan hallitus veti tukensa aborttilain tiukentamiselta

Varapääministerin mukaan naisten suuret mielenosoitukset ympäri maata "antoivat ajateltavaa ja opettivat nöyryyttä".

Ulkomaat
Suuri joukko mustiin pukeutuneita ihmisiä torilla.
Mustiin pukeutuneita mielenosoittajia kokoontui maanantaina Wrocławin keskustaan. Samantapaisia protesteja järjestettiin myös useissa muissa Puolan kaupungeissa ja ulkomailla. Maciej Kulczynski / EPA

Puolassa lakiesitys lähes täydellisestä aborttikiellosta näyttää kaatuvan. Maata johtavan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) kansanedustajat äänestivät sitä vastaan valiokuntakäsittelyssä keskiviikkona. Lisäksi puolueen eduskuntaryhmän johtaja Ryszard Terlecki sanoi äänestyksen jälkeen, että PiS ei tue lakiesitystä.

Esityksestä äänestetään silti parlamentin alahuoneen sejmin täysistunnossa torstaina. Kansanedustajat päättävät, hylätäänkö lakiesitys kokonaan. PiS:llä on yli puolet sejmin paikoista.

Lakiesitys on nostattanut Puolassa laajoja mielenosoituksia: maanantaina tuhannet naiset pukeutuivat mustiin, jäivät pois töistä ja osallistuivat katumarsseille. Esitys kieltäisi abortin kaikissa muissa tapauksissa paitsi äidin hengen ollessa vaarassa. Abortin haluava nainen ja sen tekevä lääkäri voitaisiin tuomita enintään viiden vuoden vankeuteen.

Puolan aborttilaki on jo nykyisellään hyvin tiukka. Abortti sallitaan, jos äidin henki on vaarassa, sekä raiskauksen, insestin tai lapsen vakavien kehityshäiriöiden takia.

Nyt käsiteltävänä oleva lakiesitys sai alkunsa kansalaisaloitteesta, jota Puolan vaikutusvaltainen katolinen kirkko tuki. Myös PiS on aiemmin suhtautunut esitykseen myötämielisesti.

Keskiviikkona Puolan varapääministeri Jarosław Gowin sanoi naisten mielenosoitusten "antaneen ajateltavaa ja opettaneen meille nöyryyttä". Hänen mukaansa Puolaan ei tule täydellistä aborttikieltoa.

Lähteet: AP, Reuters