Brasilian ex-presidentille uusia korruptiosyytöksiä

Brasilian ryvettynyttä ex-presidenttiä syytetään tällä kertaa kytköksistä veljenpojan rakennushankkeisiin Angolassa. Lula da Silvan pelkona on mahdollisuuksien kaventuminen 2018 presidentin vaaleissa.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio 'Lula' da Silva Kuva: Leo Barrilari / EPA

Brasilian ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan epäillään syyllistyneen uusiin korruptiosotkuihin. Häntä syytetään kytköksistä veljenpoikansa rakennushankkeisiin Angolassa. Yritystä syytetään korruptiosta ja rahanpesusta.

Poliisin mukaan kymmenen kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että rakennusalan jättiläinen Odebrecht on maksanut 20 miljoonaa lahjuksia Exergialle, joka on Lulan veljenpojan Taiguara Rodriguesin yritys. Vastineeksi Lulan väitettään käyttäneen vaikutusvaltaansa turvatakseen Rodriguesille lainan saamisen Brasilian kehityspankilta (BNDES) Angola projektin rahoittamiseksi.

Lulan ja veljenpojan rinnalla syytteeseen joutuvat myös Oderbrechtin entinen johtaja Marcelo Oderbrecht ja muut Oderbrechtin johtajat. Marcelo Oderbrecht on parhaillaan vankilassa istumassa 19 vuoden rangaistusta öljy-yhtiö Betrobasiin liittyvien rikkomusten johdosta.

Entinen presidentti on toistuvasti todistellut syyttömyyttään. Lula da Silva haluaisi yrittää paluuta valtaan vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Mikäli hänet tuomitaan rikoksista, se olisi este ottaa vastaan poliittisia tehtäviä ja mahdollinen paluu jäisi vain haaveeksi vuoden 2018 vaaleissa. Hän on ollut mielipidemittauksissa edelleen yksi suosituimmista mahdollisista ehdokkaista.

Myös Lulan seuraaja Dilma Rousseff kärsii luottamuspulasta ja hänen epäillään syyllistyneen budjettilakien rikkomiseen. Rousseffin tilalle nousi varapresidentti Michel Temer.