1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Välimeri

Välimerellä hengestään kamppailevien kauhu tallentui videolle

Uutistoimisto AFP:n kuvaaja oli mukana, kun espanjalainen avustusjärjestö auttoi turvaan hengenhädässä olleita turvapaikanhakijoita. Kaikki eivät pelastuneet.

Uutisvideot: Siirtolaisia pelastettiin ylitäydestä aluksesta
Uutisvideot: Siirtolaisia pelastettiin ylitäydestä aluksesta

Eurooppaan pyrkivien ihmisten kuolemanpelko, pelastumisen riemu ja uupuneiden apaattisuus tallentuivat kaikessa alastomuudessaan uutistoimisto AFP:n kuvaajan videolle tällä viikolla Välimerellä.

Kuvaaja Aris Messinis oli mukana Proactiva Open Arms (siirryt toiseen palveluun) -vapaaehtoisjärjestön aluksella, joka pelasti ihmisiä täpötäysistä veneistä Libyan rannikolla tiistaiyönä. Satoja ihmisiä pelasttettiin, mutta 32 kuoli. Monet rusentuivat hengiltä paniikissa.

Pelastajillakin vaaran paikka

Italian rannikkovartioston mukaan tiistaina tehtiin kaikkiaan 33 pelastusoperaatiota. Turvaan saatiin yli 4 600 ihmistä. Messinisin video kertoo, miten vaikeaksi pelastajien tehtävä voi muodostua.

Proactiva Open Arms -järjestön pieni Astral-alus oli omillaan tuntikausia, ennen kuin Italian laivaston alus ehti paikalle. Astral ei yksin voinut mennä pakolaisalusten lähellä siinä pelossa, että hätääntyneiden ryntäys olisi kaatanut myös pelastajien aluksen.

Merellä syntyi neljä lasta

Rannikkovartiosto ja Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi keskiviikkona, että neljä pelastettua naista oli synnyttänyt matkalla satamaan Italiaan. Raskaana olevien naisten määrä Eurooppaan pyrkivien joukossa on kasvanut tänä vuonna.

Välimeren yli Italiaan on tänä vuonna tullut yli 140 000 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista. Määrä on samansuuntainen kuin kahtena viime vuonna. Pelkästään kolmen viime päivän aikana määrä on kasvanut yli kymmenellä tuhannella.