1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Veronmaksajat neuvoo perintöverotusta pähkäileviä: Lahjoita lapselle, kun vielä elät

Jos mahdollista, kannattaa miettiä, lahjoittaako omaisuuttaan perillisilleen vähitellen jo ennen kuolemaa. Perintöveroa maksetaan 20 000 euroa ylittävästä perintöosuudesta.

politiikka
Teemu Lehtinen
Hallitus esittää perintö- ja lahjaveron muuttamista ensi vuoden alusta lähtien. Haastattelussa Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Nykyisin esimerkiksi vanhempi voi lahjoittaa lapselleen verottomasti yhteensä 3 999 euroa kolmen vuoden välein. Summaa ollaan nostamassa 4 999 euroon. Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää muutosta merkittävänä mahdollisuutena.

– Jos vaikka molemmat vanhemmat lahjoittavat summan lapselle, se kasvaa kahdella tuhannella eurolla, hän kuvaili Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hallitus haluaa lieventää perintöverotusta. Lahjaveroa se huojentaa sitäkin runsaammin. Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alussa, jos hallituksen linjaukset pysyvät. Hallitus keventää etenkin useiden satojentuhansien eurojen arvoisten lahjojen verotusta.

Ruotsissa ja Norjassa perintöverosta on luovuttu. Suomessa Veronmaksajain keskusliitto ei kannata perintöveron poistamista.

– Kohtuulliset verot ja laaja veropohja on parempi kuin paljon poikkeuksia ja sitten korkeita veroja, Lehtinen perustelee.

Lue seuraavaksi