Koulukiusattu Roni saa voimaa muiden auttamisesta

Rankasti koulukiusattu Roni Alho päätti valita elämässään positiivisuuden ja muiden auttamisen. Hän lupautui Facebookissa haravoimaan muun muassa maksutta muiden pihoja.

- Neljän seinän sisältä on lähdettävä ulos, kehottaa Roni Alho. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Iloinen velikulta sai peukutukset puolelleen, mutta taustalla on pitkä taistelu koulukiusaamisen aiheuttamia paniikkihäiriöitä, sosiaalisia pelkoja ja masennusta vastaan. Valitsemalla positiivisen asenteen Roni selviytyi rankoista ajoistaan.

Kiusaaminen aiheuttaa ihmiselle niin paljon pahaa.

Roni Alho

– Ei kannata upottaa itseään negatiivisuuden kierteeseen, vaan etsiä hyviä asioita. Kotoa pitää lähteä ulos ja etsiä ihmisiä, jotka eivät syö voimavarojasi, vaan auttavat jaksamaan.

Koulukiusaus alkoi jo ala-asteella pääkaupunkiseudulla. Erilainen, musiikkia rakastava poika ei halunnut lähteä pikkurötöstelyyn. Kiusaajia ei myöskään miellyttänyt Ronin hampaiden koko tai pieni ylipaino. Alkoi haukkuminen, tavaroiden kätkeminen ja fyysinen väkivalta.

Roni jäi yksin. Kiusaaminen kiristyi tappouhkauksiin saakka. Niitä sai osakseen koko perhe. Lopulta oli pakko ottaa yhteys poliisiin.

– Kiusaaminen voi lähteä tosi pienestä asiasta, mutta lopulta ainoa pakotie voi olla hirttosilmukka.

Koulusta löytyi kuitenkin jotain hyvääkin.

– Yritin auttaa muita kiusattuja, ja ala-asteelta on jäänyt elämään erittäin tärkeä ystävä.

Apua on haettava

Nykyään Salossa asuva Roni Alho kehottaa kiusatuksi joutunutta aina ottamaan yhteyttä koulussa rehtoriin tai kuraattoriin.

– Toivon vahvempaa puuttumista kiusaamiseen ja sen saattamista jopa sakkotuomion alaiseksi. Kiusaaminen aiheuttaa ihmiselle niin paljon pahaa.

26-vuotias Roni Alho on mukana Nelosen Pahan jälkeen -televisiosarjassa, jossa Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi esittelevät rankoista kokemuksista selviytyneiden ihmisten tarinoita. Ronin tarina nähdään 25. lokakuuta.