Millaisia ovat Euroopan aborttilait? Vapaudesta täyskieltoon

Puolan lakiesitys aborttilain tiukentamisesta nostatti raskaudenkeskeytykset jälleen puheenaiheeksi. Euroopassa eri maiden poikkkevat käytännöt aiheuttavat myös aborttiturismia naapurimaihin.

Ulkomaat
Mielenosoitus Brysselissä.
Olivier Hoslet / EPA

Vielä alkuviikosta näytti siltä, että Puolan tiukka aborttilaki muuttuu entistä tiukemmaksi. Puolan hanke nostatti maanantaina eri puolilla Eurooppaa laajoja protesteja.

Tänään torstaina Puolan parlamentissa lakiesitys lopulta äänestettiin kumoon. Toteutuessaan se olisi kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa.

Maan aborttilaki on jo nykyisellään hyvin tiukka. Abortin saa 12 viikolle saakka, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai insestistä, sikiö on vaurioitunut vakavasti tai jos äidin henki on vaarassa.

Suomessa abortin voi tehdä melko vapaasti

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 aborttia, pääosin sosiaalisista syistä. Kansainvälisesti vertaillen Suomessa tapahtuvien raskauden keskeytysten määrä on hyvin vähäinen.

Suomessa ensimmäinen laki abortista kirjattiin vuonna 1950. Nykyisin voimassa oleva vuoden 1970 laki mahdollistaa abortin naisen pyynnöstä ennen 12. raskausviikkoa esimerkiksi silloin, jos raskaus tai lapsen synnyttäminen on vaaraksi äidille.

Myöhempään raskauden keskeytykseen tarvitaan erillinen lupa. Se voidaan myöntää äidin nuoren iän vuoksi 20. raskausviikkoon asti, tai sikiöpoikkeavuuden vuoksi 24. raskausviikkoon asti. Lain toteutuminen ei edellytä Suomen kansalaisuutta.

Aborttilakimielenosoitus Puolassa.
Aborttilakimielenosoitus Varsovassa Puolassa 22. syyskuuta 2016.Pavel Supernak / EPA

Pohjoismaissa pyytämällä, Maltalla kielletty

Euroopassa arviolta joka kolmas raskaus päättyy aborttiin. Itä-Euroopassa luku on suurempi. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuonna 2008 Euroopassa tehtiin 4,2 miljoonaa aborttia.

Useimmissa Euroopan maissa abortin voi tehdä esimerkiksi sosiaalisista syistä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa abortti on Suomeakin laajemmin sallittu. Länsinaapurissamme raskauden voi keskeyttää 12. raskausviikkoon asti ilman erityisiä syitä.

Euroopan toinen ääripää sijaitsee Maltalla, jossa abortti on kokonaan kielletty kaikissa olosuhteissa. Malta ja Vatikaanivaltio ovat ainoat eurooppalaiset valtiot, joissa abortti on kielletty kokonaan.

Katolinen kirkko vastustaa abortteja

Irlannissa on yksi Euroopan tiukimmista aborttilaeista. Siellä ei aborttia voi saada edes sikiöön liittyvistä lääketieteellisistä syistä. Abortti sallitaan vain, jos äti on kuolemanvaarassa. Tämäkin myöntymys on sallittu vasta muutaman vuoden ajan.

Ihmiset vastustivat aborttia Marie Stopes -klinikan edustalla Belfastissa Pohjois-Irlannissa 18. lokakuuta 2012.
Ihmiset vastustivat aborttia Marie Stopes -klinikan edustalla Belfastissa Pohjois-Irlannissa 18. lokakuuta 2012. Paul Mcerlane / EPA

Maan katolisten perinteiden tiukka noudattaminen on aiheuttanut suuren aborttiturismin Britanniaan. Vuosittain tuhansia naisia käy tekemässä raskauden keskeytyksen naapurisaarella, jossa abortti on sallittu 24. raskausviikolle saakka.

Irlanti on ollut vahvasti katolinen maa, siellä on sallittu avioero vasta vuodesta 1997. Laittomasta raskauden keskeytyksestä voi saada siellä jopa 14 vuotta vankeutta. Espanja, joka on myös katolinen maa, salli abortit vasta vuonna 2010. Tämän jälkeen Espanjassa on tehty taantumuksellinen lakiesitys abortin kieltämiseksi vuonna 2013, mutta se kumottiin kansan vastustuksen vuoksi.

Ihmiset osallistuivat aborttilain kiristystä kritisoivaan mielenosoitukseen kansainvälisenä naistenpäivänä Madrisdissa 8. maaliskuuta 2014.
Ihmiset osallistuivat aborttilain kiristystä kritisoivaan mielenosoitukseen kansainvälisenä naistenpäivänä Madridissa 8. maaliskuuta 2014. Alberto Martin / EPA

Myös Venäjällä lakialoite kiellosta

Puolan ohella keskustelua aborttien täyskiellosta käydään parhaillaan myös Venäjällä. Aloitteentekijänä on Venäjän ortodoksinen kirkko, jonka mukaan abortti on äidin terveydelle vahingollinen ja este Venäjän suotuisalle väestönkehitykselle.

Lähes täysin abortit kieltävää lakialoitetta on viemässä eteenpäin Elena Mizulina, joka johtaa duuman perhe-, nais- ja lapsiasiankomiteaa.

Lakialoitteen mukaan maksuttomat abortit valtion omistamilla klinikoilla kiellettäisiin kokonaan, samoin raskauden keskeytykseen tarvittavien lääkkeiden myynti ilman lääkärin määräystä. Naimisissa olevilta naisilta vaadittaisiin aviomiehen lupa abortille ja alaikäisiltä tytöiltä vanhempien lupa.

Lakiesityksen ei kuitenkaan uskota menevän läpi, sillä sitä vastustavat monet korkeassa asemassa olevat naiset.

Lue myös: Puolalainen Karina: joukkovoima kaatoi Puolan aborttilain