Väestöliitto on huolissaan nuorten seksuaalisesta kaltoinkohtelusta – lastensuojelussa tarvitaan lisäkoulutusta

Moni lastensuojelussa oleva nuori on joutunut seksuaalisen kaltoinkohtelun ja väkivallan uhriksi. Väestöliiton asiantuntija lisäisi lastensuojelun työntekijöiden seksuaalikasvatusta.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Väestöliiton seksuaalineuvoja ja -kasvattaja Sari Hälinen sanoo, ettei lasten ja nuorten kanssa työskentelevien peruskoulutuksessa ole riittävästi seksuaalikasvatusta.

– Nuoruuden yksi tärkeimmistä kehitystehtävistä on seksuaalisuuden haltuunottaminen. Miten aikuinen kulkee siinä rinnalla, jos hän ei ole saanut pientäkään oppia aiheeseen liittyen, Hälinen kysyy.

Erityisen tärkeää seksuaalikasvatuksen opettaminen olisi muun muassa lastensuojelussa työskenteleville. Sari Hälisen mukaan lastensuojelussa oleva nuori on usein kokenut seksuaalista kaltoinkohtelua. Nuori on voinut kokea jopa seksuaalista väkivaltaa.

Nuoruuden yksi tärkeimmistä kehitystehtävistä on seksuaalisuuden haltuunottaminen. Miten aikuinen kulkee siinä rinnalla, jos hän ei ole saanut pientäkään oppia aiheeseen liittyen?

seksuaalineuvoja ja -kasvattaja Sari Hälinen

Näitä traumoja käsitellään sijoituksen aikana, ja siihen nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat koulutusta ja tukea.

Menohalut ajavat seksin myyntiin

Kaltoinkohtelu voi jatkua, vaikka lapsi olisikin jo otettu huostaan. Tämä käy ilmi yhteydenotoista, joita Väestöliitto on saanut lastensuojelutyöntekijöiltä: työntekijät ihmettelevät, mitä tehdä, kun kaltoinkohtelu ei lopukaan huostaanoton jälkeen.

Nuoret saattavat esimerkiksi karata laitoksesta ja hankkia kyydin tai yöpaikan maksamalla niistä seksuaalisilla palveluilla. Sari Hälisen mukaan tätä tekevät sekä pojat että tytöt.

– Nuoret ovat fiksuja keksimään ratkaisuja, kun on menohaluja, ympäristö ahdistaa ja haluaa vähäksi aikaa pois.

Hälisen mukaan kaikkien lasten ja nuorten kanssa työskentelevien aikuisten tulisi tehdä itsestään sellainen henkilö, jolle nuori voi tulla asiassa kuin asiassa puhumaan.

– Jokainen aikuinen, joka kohtaa työssään nuoria on seksuaalikasvattaja. Se on kruunu ja mandaatti, joka on annettu pyytämättä.