Hyppää sisältöön

Lääkäri kumoaa urbaanin legendan – rasvaaminen ei kuivata huulia entisestään

Osa huulirasvoista voi kuitenkin sisältää herkistäviä ainesosia, jolloin ärsytys tai allergia näkyy huulten rohtumisena.

Onko sinuakin varoiteltu käyttämästä liikaa huulirasvaa, koska huulirasvan holtiton käyttö muka kuivattaa huulia entisestään? Nyt voit huokaista helpotuksesta.

– Ihon rasvaaminen ei tee ihoa kuivemmaksi. Ihon kuivuus on sisäsyntyistä, kertoo Terveystalon ihotautilääkäri Maria Huttunen.

Syntymässä saatuun ihotyyppiin ei juurikaan voi itse vaikuttaa. Ihon kosteuspitoisuus tai sen rasvan tuotto ei Huttusen mukaan muutu ravintolisillä eikä esimerkiksi öljyjen lisäämisellä ruokavalioon.

Herkistyminen voi aiheuttaa huulirasvakierteen

Osa huulirasvoista sisältää kuitenkin ainesosia, joille voi herkistyä. Tällaisia ovat esimerkiksi hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet.

– Joillakin ärsytys tai kosketusallergia voi ilmetä niin, että huulet rohtuvat, kuivuvat ja kutisevat, Huttunen kertoo.

Ihon rasvaaminen ei tee ihoa kuivemmaksi. Ihon kuivuus on sisäsyntyistä.

ihotautilääkäri Maria Huttunen

Silloin voi syntyä ainakin vähäksi aikaa kierre, jossa rohtumisesta kärsivä lisää aina vain enemmän huulirasvaa kunnes tajutaan, että syy rohtumiseen onkin epäsopiva huulirasva.

– Silloin olisi hyvä lopettaa huulirasvan käyttö, vaihtaa merkkiä tai käyttää vaseliinia. Vaseliini on turvallista, sillä se ei ärsytä, Huttunen sanoo.

Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja Merike Laine lisää, että myös tavallista perusvoidetta voi käyttää huulissa.

– Jos rasvaaminen ei tuo riittävää apua, käytetään haastavimmissa tapauksissa hydrokortisonivoidetta lyhytaikaisesti, korkeintaan viikko kerrallaan, tilanteen rauhoittamiseksi.

Riisuttu voide on paras

Kosmetiikkaneuvoja Merike Laine neuvoo hakeutumaan allergiatesteihin, jos oireet pitkittyvät.

– Allergiaa useammin huulirasvakierteen takana on kuitenkin huulirasvan aiheuttama ärsytysihottuma, hän toteaa.

Jos haluaa pelata varman päälle, ihotautilääkäri Maria Huttunen neuvoo valitsemaan mahdollisimman rasvapitoisia ja riisuttuja voiteita, joissa ei ole säilöntäaineita, hajusteita tai väriaineita.

Huulten iho on ohut ja kuivuu sekä ärtyy helposti.

kosmetiikkaneuvoja Merike Laine

Myös kosmetiikkaneuvoja Merike Laine ohjeistaa jättämään hoitavuuden kannalta tarpeettomat ainesosat pois, mutta muistuttaa, että tuotteiden sopivuus on hyvin yksilöllistä.

– Jättäisin myös uv-suoja-aineita sisältävät huulivoiteet vain tilanteisiin, jolloin niille on oikeasti tarve.

Miksi huulet rohtuvat?

Huulet rohtuvat kahdesta syystä.

– Huulten iho on ohut ja kuivuu sekä ärtyy helposti. Toinen seikka on ulkoiset tekijät: kuiva sisäilma, aurinko, tuuli ja pakkanen kuivattavat huulia, Maria Huttunen sanoo.

Huulet rohtuvat herkästi, jos iho on muutenkin kuiva. Kosmetiikkaneuvoja Merike Laineen mukaan esimerkiksi atoopikon huulet kuivuvat ja rohtuvat muita herkemmin.

Flunssakaudella huulten rohtuminen voi pahentua, kun nenän tukkoisuus laittaa hengittämään suun kautta.

– Myös huulien nuoleskelu kuivattaa huulia lisää, joten tästä tavasta olisi myös hyvä päästä pois, niin huulirasvankin tarve vähenee, Laine neuvoo.

.
.