Koe uusi yle.fi

Huumerikokset lisääntyvät Lapissa – ammattimaiset kannabiskasvattamot uusi ilmiö

Lapin poliisi ennustaa huumerikosten määrän ylittävän tänä vuonna viime vuoden luvut selvästi. Kannabisviljelmillä tuotto on toisinaan niin iso, että kotikasvatus katsotaan törkeäksi huumerikokseksi.

huumeet
Kannabissätkä.
Kannabissätkä.Robin Van Lonkhuijsen / EPA

Ruotsin rajalla Torniossa huumausainerikoksia on elokuuhun mennessä tullut poliisin tietoon 20, kun luku koko viime vuoden osalta oli 16. Koko Lapin alueella sekä huumausainerikosten että törkeiden huumausainerikosten määrän ennustetaan ylittävän viime vuoden luvut selvästi. Yhteensä näitä huumeiden kasvatukseen, salakuljetukseen ja kauppaan liittyviä rikoksia tehtiin Lapissa viime vuonna 157. Tämän vuoden lopussa rikosten määrän arvioidaan nousevan 194:ään.

Käyttörikosten määrä näyttäisi laskevan viime vuodesta, mutta rikoskomisario Olli Murtola Lapin poliisista valistaa, että kyse on pikemminkin siitä, että poliisin aika on mennyt vakavampia huumerikoksia tutkiessa.

– Lapissa ei ole sellaista kolkkaa, jossa ei huumeita olisi tarjolla. Ihan jokaisessa taajamassa on mahdollista hankkia huumeita.

Pienistä kunnista erottuu Inari, jossa viime vuonna kirjattiin 21 huumerikosta, enimmäkseen käyttörikoksia. Tänä vuonna luvun ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan. Murtola sanoo, että pohjoisessa kunnassa on noin kymmenen vakiokäyttäjän porukka. Valvontaakin tosin on Inarissa tiukennettu eli huumeiden käytössä ei todellisuudessa liene suurta eroa Inarin ja vaikkapa Kittilän välillä, rikoskomisario aprikoi.

Lannoitteilla maksimoidaan kannabissatoa

Lapin poliisi tehosti huumerikostutkintaa perustamalla vuonna 2014 huumerikoksiin keskittyvän yksikön. Suurin osa huumekaupasta jää silti pimentoon, poliisi uskoo.

– Vain murto-osa tulee poliisien tietoon, Murtola joutuu toteamaan. Ja kun salakuljettajat ja huumekauppiaat saadaan vankilaan, markkinat hiljenevät vain hetkeksi. Uudet kauppiaat tulevat tilalle ennen pitkää.

Uusi ilmiö on eri puolille Lappia levittäytyneet kannabiskasvattamot.

– Niihin on oikeasti satsattu osaamista ja resursseja, jotta tuotto saataisiin mahdollisimman korkeaksi. On huolehdittu valoista, kastelusta ja lannoitteista. Kasvatus on ammattimaistunut selvästi, Murtola kertoo.

Poliisi on arvioinut joissain tapauksissa kasvattamon tuotoksi useita kiloja kannabista, jolloin kyse on jo törkeästä huumausainerikoksesta. Aiemmin kannabiksen kotikasvatus tavattiin katsoa normaaliksi huumerikokseksi. Kasvattamoja on maastossa ja autiotaloissa, mutta myös kerrostaloasunnoissa. Seinänaapurit eivät yleensä ole tienneet huumebisneksistä mitään.

Kovista huumeista Lapissa yleisin on amfetamiini, sen sijaan heroiinia ja kokaiinia vastaan tulee harvoin. Netistä tilattavat muuntohuumeet ovat Murtolan mukaan jääneet ohimeneväksi ilmiöksi Lapissa.

– Poliisin tietoon näitä tulee erittäin vähän. Aiemmin nuorilta tavattiin useita erilaisia yhdisteitä, mutta jostain syystä ne ovat painuneet unholaan.