1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä-asiantuntija: Sukanvarteen säästäneillä venäläisillä on pian varaa kuluttaa

Professori Pekka Sutela arvioi, että Venäjän talous kääntyy kasvuun ensi vuonna.

Venäjä
Asiakkaat katsovat kodinkoneita kaupassa Moskovassa.
Venäjän talouden alamäki on päättymässä.Juri Kochetkov / EPA

Venäjän talouden supistuminen päättyy lähikuukausina, arvioi Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela.

– Useimpien analyysien mukaan talouskasvu on ensi vuonna noin yksi prosenttia, sen jälkeen ehkä noin 1,5.

Siihen kasvuvauhti Sutelan arvion mukaan tyssääkin. Venäjä ei ole palaamassa tätä nopeampaan talouskasvuun enää pitkään aikaan.

Tässä on merkittävin ero, jonka professori Pekka Sutela näkee Venäjän vuoden 2009 talouskriisin ja parin vuoden takaisesta ruplan romahduksesta alkaneen taantuman välillä.

Pekka Sutela
Pekka SutelaYle

– Vuoden 2009 kriisissä talous laski kahdeksan prosenttia, mutta vuoden, parin kuluttua kasvuvauhti oli taas neljä prosenttia vuodessa. Silloin supistuminen kuvattiin V-muotoisella käyrällä.

– Nyt kuvassa on loiva U-käyrä. BKT supistui 3,7 prosenttia eli vähemmän kuin vuonna 2009 mutta jyrkkää nousuakaan ei ole näköpiirissä, Sutela kuvaa.

Hän on tutkinut Venäjän talouden käänteitä 1970-luvulta lähtien.

Yhden–kahden prosentin vuosittainen talouskasvu ei Sutelan mielestä ole katastrofi. Se on samansuuntainen, kuin esimerkiksi Suomelle tai euroalueelle ennustetaan.

Järkyttävän alhainen eläkeikä

Venäjällä talouskasvua estävät työvoiman kasvun pysähtyminen ja liian pieni investointien määrä.

– Kaikki ne, jotka ovat 15–20 vuoden kuluttua työelämässä, ovat jo syntyneet. Tiedämme, että sieltä ei ole kasvua odotettavissa.

Työurien loppupäässä tehostamisen varaa sen sijaan olisi.

Eläkeikä on järkyttävän alhainen. Naiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 50-vuotiaana, miehet 53-vuotiaana.

Pekka Sutela

– Eläkeikä on järkyttävän alhainen. Naiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 50-vuotiaana, miehet 53-vuotiaana. Siinä ei ole mitään järkeä, nykyaikaisessa maailmassa.

Eläkeiän nostamisesta on naapurissa keskusteltu jo vuosia mutta aihe on arka. Sutelan mukaan eläkeikään ei kajota ainakaan ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja.

– Eläkeläiset on nykyään suurin äänestäjäryhmä. He ovat kasvaneet Neuvostoliitossa ja tottuneet käymään äänestämässä, Sutela perustelee.

Apua maahanmuutosta

Kun työvoiman kasvua ei oman maan kansalaisista löydy, kääntyvät katseet maahanmuuttoon. Venäjä on vastaanottanut maahanmuuttajia Yhdysvaltojen jälkeen viime vuosina toiseksi eniten maailmassa.

– Heitä on tullut entisen Neuvostoliiton alueilta ja Ukrainasta. Suurelta osin he ovat laittomia työntekijöitä, joita ei ole kirjattu mihinkään tilastoihin.

Maahanmuuttajien määrän Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela kuitenkin arvioi pyörivän jossain kymmenen miljoonan tuntumassa.

– Löysäjalkaisia ei ole loputtomasti. Ei heidän avullaan kovin pitkään pysty työvoiman supistumista hoitamaan.

Liian vähän investointeja

Työvoiman supistumisen ohella ongelmia aiheutuu investointien vähyydestä.

– Venäjän talouspoliitikot ovat sanoneet, että 29 prosenttia kansantulosta tulisi käyttää investointeihin. Tämä ei toteudu, Sutela kertoo.

Tänä vuonna investointiaste tulee olemaan alle 20 prosenttia.

Yksi syy on maan hallintorakenne. Professori Pekka Sutelan mukaan ainakin yli puolet, jopa 70 prosenttia taloudesta on valtion kontrolloimaa. Luku on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen korkea.

– Valtion iso rooli luo talouteen epävarmuutta. Valtio tapaa tehdä mielivaltaisia päätöksiä. Tämä on syy siihen, miksi investoijat epäröivät.

Ei mikään halpatuontimaa

Kaikkein oleellisinta Venäjän tulevaisuuden kannalta olisi löytää innovaatiot, joihin maassa kannattaa investoida.

– Venäjä on halpojen tuotantokustannusten Aasian ja korkean teknologian Länsi-Euroopan välissä, Sutela hahmottaa Venäjän paikan maailmantaloudessa.

– Venäjästä ei koskaan tule mikään halpatuontimaa. Kansalaisten tulotaso on kaksinkertainen Kiinan tulotasoon verrattuna, ja ero on vielä paljon suurempi, jos verrataan Intiaan.

Sutelan mukaan Venäjällä on kymmenen vuotta tiedetty, että kasvu vaatii innovaatioita ja niihin investoimista.

– Tätä kehitystä ei ole tapahtunut. Kukaan ei pysty luettelemaan kovin pitkää listaa uusia venäläisiä tuotteita, joita me haluaisimme ostaa.

Kotitalouksilla pian varaa kuluttaa

Taloustaantuman tasaantuminen vaikuttaa venäläisiin kotitalouksiin jo pian. Öljyn hintatason vakiintumisen myötä ruplan kurssi on asettunut nykyiselle tasolleen. Dramaattisia muutoksia ei ole odotettavissa.

– Kotitaloudet ovat talouskriisin aikana supistaneet kulutustaan enemmän kuin niiden tulot ovat laskeneet. Näin tapahtuu silloin, kun taloudellinen tilanne on epävarma.

Professori Pekka Sutelan mukaan kotitaloudet ovat ryhtyneet maksamaan pois velkojaan ja ruvenneet säästämään. Vauraammilla kotitalouksilla on ollut kykyä hankkia sijoituskiinteistöjä.

Kotitaloudet ovat talouskriisin aikana supistaneet kulutustaan enemmän kuin niiden tulot ovat laskeneet.

Pekka Sutela

Työttömyys on Venäjän suurissa kaupungeissa pientä. Suomen työttömyyslukujen kanssa vertailukelpoinen arvio on Pekka Sutelan mukaan noin viisi prosenttia.

– Se on käytännössä täystyöllisyys.

– Kun talouskasvu lähitulevaisuudessa asettuu siihen 1–2 prosentin uralle, on venäläisillä jälleen mahdollisuus kuluttaa, Sutela arvioi.

Lue seuraavaksi