Suomi ja USA kehittävät puolustusyhteistyötään – pöytäkirjaan nimet huomenna

Puolustusministeriön mukaan aiejulistus on poliittinen tahdonilmaisu puolustusyhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä.

Itämeri
Jenkkisotilaat Jääkäriprikaatissa
Yhdysvaltain sotilaat harjoittelivat Suomessa muun muassa viime tammikuussa.Jarmo Honkanen / Yle

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittavat aiejulistuksen kahdenvälisen puolustusyhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä huomenna Helsingissä. Paperin allekirjoittavat puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work.

Tuleeko yhteistyöhön jotain uutta, selviää perjantaina puolilta päivin, kun Puolustusministeriö julkistaa aiejulistuksen sisällön.

Aiejulistus ei ole juridisesti sitova sopimus, vaan poliittinen tahdonilmaisu, sanoo ylijohtaja Janne Kuusela Puolustusministeriöstä. Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö perustuu sopimuksiin, jotka on tehty kunkin yhteistyöalan kohdalta erikseen, eikä aiejulistus vaikuta niihin.

Horneteja ja harjoituksia

Suomi ja Yhdysvallat ovat tehneet puolustusyhteistyötä kauan ja monella alalla. Näkyvintä lienee materiaaliyhteistyö, johon ovat liittyneet asehankinnat. Yhdysvalloista on ostettu Suomeen esimerkiksi ilmavoimien koko hävittäjäkalusto sekä ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia.

Yhteistyötä tehdään myös tutkimus- ja kehitysalalla sekä kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa. Suomalaissotilaita on parhaillaan Irakissa Yhdysvaltain johdolla tukemassa kurdijoukkojen taistelua Isis-äärijärjestöä vastaan.

Viime vuosina eniten kasvanut yhteistyömuoto ovat kahdenkeskiset harjoitukset. Yhdysvaltain ilmavoimien F-15 -hävittäjät ja merijalkaväen sotilaat ovat käyneet harjoittelemassa suomalaislentäjien ja joukkojen kanssa Suomessa tänä vuonna. Harjoituksia on ollut myös Itämerellä.

Jatkuvuuden vuoksi

Puolustusministeriön mukaan kaikki eri yhteistyömuodot on koottu nyt allekirjoitettavaan aiejulistukseen.

– Se on poliittinen tahdonilmaisu siitä, että Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyötä jatketaan ja kehitetään eteenpäin. Sen tarkoitus on luoda yhteistyölle jatkuvuutta, kun useat ihmiset Yhdysvaltain puolustushallinnon johdossa vaihtuvat vaalien yhteydessä ja muutenkin. Aiejulistus on myös vahva viesti maidemme hyvistä suhteista, sanoo ylijohtaja Kuusela.

Suomi on tehnyt vastaavanlaisen aiepöytäkirjan puolustusyhteistyöstä kesällä Britannian kanssa ja aiemmin Viron ja Puolan kanssa. Myös Ruotsi on tehnyt vastaavat pöytäkirjat puolustusyhteistyöstä Britannian ja Yhdysvaltain kanssa.

Tapaamisia Helsingissä

Helsingissä vieraileva varapuolustusministeri Robert Work pitää myös sarjan kokouksia aiejulistuksen allekirjoittamisen lisäksi. Work tapaa paitsi puolustusministeri Niinistön, myös pohjoismaiden ja Baltian maiden varapuolustusministereitä ja puolustusministeriöiden kansliapäälliköitä.

Yhdysvaltain mielenkiinto Itämeren aluetta kohtaan on kasvanut Venäjän ja lännen välien kiristyttyä Krimin valtaamisen jälkeen.

lentokone ohittaa laivan
Venäjän Su-24 -rynnäkkökone ohittaa läheltä amerikkalaisen sotalaivan Itämerellä viime huhtikuussa. Yhdysvaltain ja Venäjän jännitteet ovat kasvaneet Itämerelläkin.Yhdysvaltain merivoimat / EPA

Perjantaina iltapäivällä pidettävässä tiedotustilaisuudessa Work ja muut varapuolustusministerit muun muassa kertovat vastatoimista "Venäjän asevoimien epäammattimaiseen käytökseen Itämerellä". Näin määrittelee Yhdysvaltain puolustusministeriö verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun). Yle lähettää tiedotustilaisuuden suorana Areenassa verkkosivuillaan.

Epäammattimainen käytös on amerikkalaisten käyttämä termi tapauksista, joissa venäläiset sotilaslentokoneet ovat lentäneet uhittelevan lähellä amerikkalaisia lentokoneita tai sotalaivoja.

Suomella ja Ruotsilla USA-tapaaminen

Yhdysvaltain varapuolustusministeri on Suomessa melko harvinainen vieras. Robert Work tapaa siksi myös Suomen ja Ruotsin kollegansa kolmen kesken.

– Yhdysvaltain näkökulmasta Suomi ja Ruotsi ovat samantyyppisiä kumppanimaita, molemmilla on tiivis yhteistyö Yhdysvaltain kanssa ja kummankin asevoimat harjoittelevat amerikkalaisten kanssa, luettelee Kuusela tapaamisen perusteita.

– Yhdysvallat on kiinnostunut kuulemaan suomalaisten ja ruotsalaisten mielipiteitä Pohjois-Euroopan turvallisuustilanteesta, hän sanoo.