1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kanerva

Ainoa kasvi, joka kestää talven kovat pakkaset – kanervan suosio on vankkumaton

Syysistutuksiin tuovat väriä vaikkapa koristekaalit ja tädykkeet, mutta kanerva on ainut kukkakasvi, joka selviää läpi talvipakkasten.

Kanerva
Kukkakaupan pöydällä marjakanervaa, Callunaa ja koristekaaleja.
Marjakanerva, Callunoita ja erivärisiä koristekaaleja.Maria Bonnor / Yle

Pakkasyöt ovat vieneet viimeisetkin kesäkukat mennessään, ja on aika vaihtaa parvekkeen ja puutarhan istutukset syksyä varten. Moni nappaa kukkakaupasta tai marketista mukaansa muutaman kanervan. Se on kaunis ja helppohoitoinen kasvi, joka oikealla kastelulla säilyttää värinsä läpi talven.

Viime vuosina ei ole tosin myyty enää kanervaa, vaan Callunaa ja Ericaa. Calluna muistuttaa Suomessa luonnonvaraisena elävää kanervaa, Erica taas on isokukkainen, muhkea kellokanerva.

Calluna on kestävä, Erica pudottaa kellojaan

Erica-kanervan värit loistavat, mutta osa kelloista saattaa tippua, kun syksyllä sataa ja lämpötila sahaa plus- ja miinusasteiden väliä, kertoo puutarhuri-floristi Johanna Vuorinen Mikkelipuistosta.

– Calluna-kanerva on aika kestävä, koska siinä on kuivempi kasvutapa ja se kestää paremmin säänvaihteluita, Vuorinen sanoo.

Kanervan menestymisen kannalta ei ole väliä, istuttaako sen uudelleen vai jättääkö kaupan mukana tulleeseen muoviruukkuun. Muoviruukussa kanervaa on kuitenkin kasteltava enemmän.

Niin kauan kuin lämpötila on plussan puolella päivisin, niin ne tarvitsevat vettä. Sitten kun tulee oikein kylmä ja pakastaa, niin kastelun voi lopettaa. Jos Calluna tai Erica pääsee pahasti kuivahtamaan, niin molemmat alkaa helposti karistaa kukkia ja menee ruman näköiseksi.

Tuijapuita ruukuissa, koriin on istutettu hopealankaa ja callunaa.
Ruukuissa tuijaa, korissa hopealankaa ja Callunaa.Maria Bonnor / Yle

Pienet havukasvit tuovat vaihtelua talvi-istutuksiin

Istutuksissa pääsee iloittelemaan väreillä, vaikka istuttaisi pelkkää callunaa. Kasvista on jalostettu useita erivärisiä lajikkeita, ja tänäkin syksynä myynnissä on ainakin valkoista, vihreää, violettia ja moniväristä callunaa. Johanna Vuorinen arvelee, että suurin syy kanervan vuodesta toiseen jatkuvaan suosioon on se, ettei vaihtoehtoja juuri ole.

Syysistutuksia voi piristää vaikka violetinkirjavilla koristekaaleilla ja erilaisilla tädykkeillä. Kesällä istutetut muratitkin voivat kestää jopa kymmenen miinusastetta. Mutta talven kovista pakkasista selviävät kanervien ohella vain havukasvit, ja niidenkin talvehtiminen ruukuissa on hankalaa.

Vuorinen pitää havuja silti hyvänä vaihtoehtona ja täydentäjänä kanerville. Esimerkiksi pienet katajat ja tuijat tuovat istutuksiin korkeutta ja väriä.

– Havut on ihana lisä talven lumen keskelle, sieltä vihreänä töröttämään. Voi myös laittaa havunoksia, katajaa, kuusta, mäntyä, lisätä sinne Callunan tai Erican kupeelle, Vuorinen vinkkaa.

Vaihtelua tuovat myös marjakanerva ja hopealanka, jonka valkeanharmaat lehdet säilyvät samannäköisinä läpi talven.

Kransseihin ja palloihin löytyy materiaaleja luonnosta

Yksi tykkää runsaista ja värikkäistä istutuksista, toiselle riittää yksinkertaisempi. Jälkimmäistä tyyliä suosivia puutarhuri Johanna Vuorinen vinkkaa istuttamaan ruukkuun pienen runkomaisen tuijapuun, ja asettelemaan sen juurelle sammalta tai kauniita kiviä katteeksi.

Vuorinen on muutenkin luonnonmateriaalien ystävä. Ei ole pakko lähteä kauppaan, sillä metsästäkin löytyy paljon kaunista koristetta istutuksiin.

– Metsästä löytyy ikivihreitä talvikkeita ja liekoja, vaikka vanamon liekoja, kaikkea ihanaa materiaalia. Ne on hurjan kauniita ulkona pikkuvalojen kanssa nyt syksyllä, sanoo puutarhuri-floristi Johanna Vuorinen.