Pakkaset saapuvat – vinkit tulisijan lämmitykseen

Ensimmäiset yöpakkaset ovat takana ja syksyn lämmityskausi on alkamassa. Kesän jälkeen tulisijan lämmittäminen kannattaa aloittaa maltilla.

Talon lämmitys
Klapit palavat takassa.
Seppo Sarkkinen / Yle

Palotarkastaja Antti Nevasaari Lapin pelastuslaitokselta muistuttaa tulisijan omistajia huomioimaan muutaman seikan ennen lämmityskauden aloitusta.

Tulisijan tarkistamiseen kannattaa käyttää aikaa, että uuni toimii niin kuin pitääkin.

– Kannattaa tarkastaa, että savuhormi on kunnossa ja pellit toimii sekä luukut on tiiviitä, jotta se tulisija on käyttövarma.

Myös nuohous olisi hyvä olla tehtynä ennen lämmityskauden aloittamista. Samalla nuohooja pystyy nuohouksen yhteydessä tarkastamaan piipun ja tulisijan kunnon.

Aloita rauhassa

– Tärkeintä on maltti lämmittämisessä. Aloitetaan rauhallisesti se lämmittäminen pienillä pesällisillä ja pikkuhiljaa sitten lisätään sitä poltettavan aineen määrää tulisijassa.

Palotarkastaja Antti Nevasaari.
Palotarkastaja Antti Nevasaari suosittelee häkävaroittimen hankkimista.Yle / Jari Peltoperä.

Varsinkin jos piippu ja tulisija ovat kylmiä tai kosteita, niin tulisijaa sytytettäessä kannattaa avata vaikka ikkuna vähäksi aikaa, jotta saadaan vetoa paremmin tulisijaan.

– Uudet talot ovat varsinkin rakenteeltaan niin tiiviitä, että veto saattaa kääntyä helposti sisälle päin ja seurauksena on savua sisätiloihin, muistuttaa palotarkastaja Nevasaari ja jatkaa.

– Uunin peltejä ei kannata sulkea liian nopeasti. Tulen kannattaa antaa palaa loppuun asti, niin ettei uunissa näy enää punaisia kekäleitä. Silloin häkää ei pääse huoneistoon. Häkävaroittimen hankkiminen on suositeltavaa kaikkiin kiinteistöihin, joissa on tulisija. Ja se palovaroittimen paristokin on syytä tarkastaa aika ajoin.