Tulipalossa tuhoutunut talo oli Uudenkaupungin vanhimpia

Talo oli säästynyt Uudenkaupungin kahdesta suurpalosta 1800-luvulla.

Varsinais-Suomi
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Puutalopalo vaati uhrin Uudessakaupungissa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Puutalopalo vaati uhrin Uudessakaupungissa

Tulipalo, joka syttyi torstaina aamupäivällä Uudessakaupungissa, vaati yhden kuolonuhrin. Palossa menehtyi vuonna 1937 syntynyt nainen. Vainaja on tunnistettu talon asukkaaksi.

Tulipalossa tuhoutuneen, Myllymäenrinteellä sijainneen talon tarkkaa ikää ei tiedetä.

– Palanut asuintalo oli kaupungin vanhimpia säilyneitä asuinrakennuksia. Todennäköisesti se oli 1700-luvun loppupuolelta, sanoo museonjohtaja Mari Jalava Uudenkaupungin Museosta.

Kulttuuurihistoriallisesti arvokas rakennus

Palanut asuintalo ja sen vieressä ollut toinen rakennus olivat selvinneet kumpikin Uudenkaupungin kahdesta viimeisestä suurpalosta 1846 ja 1855.

– Kyse on ehdottomasti kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävistä rakennuksista. Muutenkin Myllymäen miljöö on ainutlaatuinen puutaloalue, Mari Jalava sanoo.

Uusikaupunki palanut poroksi seitsemän kertaa

Uudessakaupungissa on ollut vuosisatojen aikana useita laajoja tulipaloja. Kahdessa viimeisimmässä palossa tuhoutui melkein koko vanha Uusikaupunki.

Esimerkiksi vuonna 1855 Uudessakaupungissa paloi 93 taloa ja kaupungin raatihuone. Museonjohtaja Mari Jalavan mukaan tätä vanhempia taloja kaupungissa on jäljellä enää vain muutama.

– 1700-luvulla rakennettuja puutaloja ei ole monta. Ei varmaan kymmentä ole enää jäljellä, Jalava laskeskelee.