1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvetuotanto

Sijoittajat odottavat kieli pitkällä Vapon soita ja metsiä myyntiin

Sijoittajia kiinnostavat erityisesti Vapon metsät. Vapon metsien ja soiden paketoiminen myyntikuntoon kestänee joitakin kuukausia. Iso omaisuusmassa on haaste sijoittajillekin.

Vapo myy valtaosan turvesoistaan ja metsänsä. Sijoittajat kiinnostuivat. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vapo ilmoitti alkuviikosta myyvänsä pääosan 100 000 hehtaarin maaomistuksistaan. Kauppaan on tulossa tuhansia hehtaareja metsiä eri puolilla Suomea ja paljon enemmän turvesoita.

Esimerkiksi Pohjanmaan kolmessa maakunnassa, Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Vapolla on myyntiin tulevaa maaomaisuutta 6000 ha. Sijoittajat ovat selvästi innoissaan Vapon tarjouksesta.

– Maa-alue on iso ja monimuotoinen, mutta varsinkin metsät on ripoteltu hajalleen ympäri maata. Tämä on kiinnostava haaste sijoittajalle, sanoo Taaleri Oyj:n toimitusjohtaja Juhani Elomaa.

Hän arvelee, että maa-alueiden saaminen sellaisiksi paketeiksi, joilla on kiinnostavuutta ja joita voi arvioida sijoituskohteena kestänee joitakin kuukausia.

– Nyt on vielä liian aikaista sanoa, miltä lopputulema näyttää, mutta kiinnostusta sijoittajilla varmasti on, sanoo Juhani Elomaa.

Reaaliomaisuus vetää sijoittajia

Vapon omaisuudessa ehkä kiinnostavin pala ovat metsät. United Bankers on sijoitusyhtiö, jolla on kasvava omistus suomalaisissa metsissä ja rahastot metsäsijoituksia varten.

– Vapon metsäomaisuus kiinnostaa ilman muuta tässä tilanteessa, sanoo salkunhoitaja Kari Kangas.

Hänen mukaansa sijoittajat hakevat nyt reaaliomaisuudesta vaihtoehtoja sijoituksille. Osakkeiden ja korkojen tuotot ovat matalalla tasolla.

– Kiinnostus metsiä kohtaan kasvaa investoijien keskuudessa koko ajan. Sijoittajat etsivät nyt vakaata tuottoa ja kassavirtaa sijoituksilleen. Sitä metsät tarjoavat nyt, valaisee United Bankers -konsernin salkunhoitaja Kari Kangas.