Liisan seikkailut ihmemaassa päätyi Suomessa baletiksi – kirjailija vedettiin hiljan lokaan lasten valokuvista

Kansallisbaletissa saa ensi-iltansa Jorma Elon koreografia Liisa Ihmemaassa. Lastenkirjan kirjoittanut Lewis Carroll joutui kohun keskelle 150 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen.

kulttuuri
Salla Eerola
Salla EerolaMirka Kleemola / Suomen Kansallisooppera

Liisan seikkailut ihmemaassa on voinut jäädä monelta lastenkirjana väliin, mutta itse tarina tunnetaan laajasti maailmalla.

Siitä ovat pitäneet huolen mykkäelokuvien tekijät, animaatio- ja elokuvaohjaajat sekä lukuisat balettitalot, jotka ovat ottaneet teoksen vuosikymmenien varrella ohjelmistoonsa.

Englantilaisen Lewis Carrollin vuonna 1865 kirjoittama kirja on innoittanut koreografi Jorma Elon, 55, tarttumaan nyt aiheeseen. Elo on kertonut, ettei kirja ollut hänelle entuudestaan tuttu.

– Suuret balettiklassikot olivat ensimmäinen intohimoni tanssijana. Sieltä lähtee tämä kiinnostus klassikoihin.

– Ajattelin, että olisi kiva käydä kiinni sellaiseen aiheeseen, joka ei olisi niin käytetty kuin Pähkinänsärkijä tai Joutsenlampi, Elo perustelee.

Elo on entinen Kansallisbaletin tanssija, joka lähti koreografiksi Yhdysvaltoihin vuonna 2005. Hän tekee töitä Bostonin baletissa, jota toinen Kansallisbaletin entinen tanssija, Mikko Nissinen, johtaa.

Vanhat kikat käyttöön

Elo on rakentanut Liisa Ihmemaassa -balettinsa menneen maailman teatteriestetiikan ja klassisen baletin liikekielen varaan. Se on erikoista, sillä Elo tunnetaan nykybalettiteoksistaan, joilla hän on vienyt taidemuotoa eteenpäin.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että ihminen lukee sellaista vanhaa kuvitettua kirjaa Liisan seikkailuista ihmemaassa, Elo sanoo.

Jorma Elo kansallisoopperan lavalla koreografina.
Jorma EloSamu Takala / Yle

Visuaalisen ilmeen rakentamisessa Elo on ottanut avukseen amerikkalaisen Robert Perdziolan, jolla on pitkä historia baletin, oopperan sekä teatterin lavastus- ja pukusuunnittelijana.

Perdziola on Elolle tuttu Bostonin baletista.

– Idea lähti vanhan teatterin kikoista. Yritimme välttää kokonaan huipputekniikan käytön, Elo toteaa.

Koska Elo on valinnut tyylilajiksi vanhanajan teatteriestetiikan, Liisan maailmasta tulee näyttämöllä väkisin hieman kömpelö ja itseään toistava.

Carrollin kirjoittama satu antaa kuitenkin koreografisia vapauksia.

– Tarinassa on niin paljon hulluutta, ja asiat tapahtuvat epäloogisesti, että se jättää koreografille mahdollisuuksia tulkintaan, Elo sanoo.

Valokuvat lapsista hämmentävät

Liisan seikkailut ihmemaassa on herättänyt epäilyjä kirjoittajansa seksuaalisuudesta. Britannian yleisradioyhtiö BBC teki vuonna 2015 valmistuneen dokumenttielokuvan The Secret World of Lewis Carroll, joka vihjaa, että kirjailija oli pedofiili.

Lewis Carroll -salanimen taakse piiloutunut Charles Lutwidge Dodgson (1831–1898) oli selibaattilupauksen tehnyt Oxfordin Christ Church -yliopiston opettaja, jonka 10-vuotias Alice Liddell lumosi. Alice oli yliopiston dekaanin tytär.

Yhteisillä souturetkillä syntyi tarina Liisan seikkailuista mielikuvitusmaailmassa, jonka Dodgson kirjoitti ja kuvitti Alicen mieliksi. Valmiin kirjan hän antoi tytölle lahjaksi.

BBC:n dokumenttielokuvan mukaan Dodgsonilla oli myös toisenlainen suhde lapsiin. Hän valokuvasi heitä. Kirjailijan jäämistöstä on löytynyt aistikkaita kuvia puolialastomista pikkutytöistä. Ne hämmentävät suorasukaisuudellaan.

Dokumentissa lapsikuville yritetään löytää selitys nykyajan moraalikäsitysten ja viktoriaanisen ajan sovinnaisuuskäytäntöjen ristivalossa.

Dokumentti: Lewis Carrollin salainen maailma

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus