1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhainkotien viikkokisoja ja muistisairaiden treenausta – virtuaaliympäristöjen käyttö laajenee

Virtuaalisimulaattorit ovat treenaamassa jo autokoululaisia, huippu-urheilijoita ja kuntoilijoita. Seuraavaksi vuorossa ovat muistisairaat ja kuntoutusta tarvitsevat potilaat.

tekniikka
Athene Exergaming -virtuaalisimulaattorin yksi maailmoista.
Athene Exergaming -virtuaalisimulaattorin avulla voi mennä vaikkapa kävelemään Vuokatin maisemiin.CSE Simulation Oy

Vaikka virtuaalisimulaattoreista, -laseista ja -harjoituspeleistä puhutaan jo paljon, kilpailu on vielä kesyä. Kajaanilaisyritys CSE Entertainmentin toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala kertoo, että tulevaisuudessa mahdollisuuksia riittää esimerkiksi vanhustyössä ja muistisairaiden hoidossa, kuntoutuskeskuksissa ja kuntosaleilla.

Kuntosalit ovat virtuaalisimulaattorien paras kohderyhmä, sillä niitä on paljon eri puolilla maailmaa. Kiinnostavimpia mahdollisuuksia on puolestaan esimerkiksi kuntoutuksessa.

– Muistisairaiden aktivoimiseen ja sairauden etenemisen hidastamiseen liittyen on tosi hyviä tutkimustuloksia nimenomaan virtuaaliympäristöjen hyödyntämisestä. Näen muistisairaat erittäin kiinnostavana kohderyhmänä, Nurkkala ennakoi tulevaisuutta.

– Vanhainkotien välillä voisi olla viikkokisoja, joissa saataisiin aktivoitua asukkaita liikkumaan ja tekemään erilaisia, motivoivia ja kuntouttavia tehtäviä. Virtuaalisimulaattorin avulla tulee kuntoiltua huomaamatta, sillä tämä ei ole tylsää, kun maisemat vaihtuvat ruudulla, Nurkkala sanoo.

Se, joka tuo markkinoille hyvän tuotteen nyt, on vahvoilla tulevaisuudessa.

Veli-Matti Nurkkala

Hän kertoo testaavansa alan messuilla kilpailijoiden tuotteet ja pyytää heiltä myös palautetta omista tuotteistaan. Seuraavaksi CSE Entertainment suuntaa marraskuun lopussa Abu Dhabissa järjestettäville Big Boys Toys -messuille, jonka kohderyhmänä ovat superrikkaat miehet.

Nurkkala joukkoineen julkistaa messuilla kolme uutta tuotetta. Jos kaikki onnistuu, kajaanilaisyrityksellä on mahdollisuus tehdä jopa suurin osa vuosimyynnistään neljän päivän aikana.

– Naapuriständillä ovat esimerkiksi Ferrari, joka myy messuilla autoa, jota on tehty vain viisi kappaletta koskaan. Toisella puolella ovat jalokivikauppa, jonka halvin tuote on miljoona euroa sekä kuninkaallisten alue.

Osa ajotunneista korvataan simulaattorilla

Yksi CSE Entertainmentin tuotteista on DRIVE!-ajosimulaattori (siirryt toiseen palveluun). Osa suomalaista autokouluista onkin saanut syksyn aikana käyttöönsä ensimmäiset kotimaiset, kajaanilaisyrityksen valmistamat ajosimulaattorit. Vuoden loppuun mennessä on tarkoitus toimittaa vielä 70 simulaattoria eri puolille Suomea. Kiinnostavia markkinoita löytyy myös muista Pohjoismaista.

Ajosimulaattoreiden käyttämisen autokoulussa mahdollisti tämän vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos, joka antoi autokouluille mahdollisuuden korvata neljä opetustuntia ajosimulaattorilla.

Tämä ei ole tylsää, kun maisemat vaihtuvat ruudulla.

Veli-Matti Nurkkala

Ajosimulaattorin kehitystyö kahdeksassa kuukaudessa on ollut nopeaa, eikä uusimmassa versiossa ole jäljellä enää samoja osia kuin ensimmäisessä simulaattorissa.

– Tämä on oikeastaan jo viides malli, viides kappale, mikä on kahdeksan kuukauden aikana kehitetty. Kun näitä on tehty monta mallia, on huomattu, mitkä osat simulaattorista toimivat ja mitkä vaativat vielä kehittämistä, kertoo toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala.

DRIVE!-ajosimulaattorin erikoisuutena on tärisevä penkki, joka simuloi auton vauhtia. Tie, liikennemerkit ja puusto ovat suomalaiselta tieltä, Kajaanin ja Sotkamon väliltä.

Suomalaiset treenaavat jo Lahteen

Ajosimulaattorin lisäksi kajaanilaisyrityksellä on myös Athene Exergaming -virtuaalisimulaattori (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla suomalaishiihtäjien sprinttijoukkue harjoittelee jo Lahden 2017 kisoihin.

– Kaikki eri MM-kisareitit on tehty nyt virtuaalimaailmaan ja urheilija pystyy harjoittelemaan niitä, itsekin ammatikseen hiihtänyt Nurkkala sanoo.

Athene Exergaming -virtuaalisimulaattori.
Athene Exergaming -virtuaalisimulaattorista löytyy monenlaisia maailmoja, joihin esimerkiksi urheilija voi lähteä treenaamaan.CSE Simulation Oy

Myös esimerkiksi Saksan olympiavalmennuskeskus on ottanut käyttöönsä kajaanilaisyrityksen virtuaalisimulaattorin.

– Heillä on käytössään sellainen jättikokoinen näyttö ison juoksumaton edessä, missä urheilijat pystyvät rullasuksilla hiihtämään tai pyöräilemään esimerkiksi tulevia olympiareittejä ja harjoittelemaan tavallaan etukäteen niitä tärkeitä kilpailuja varten, Nurkkala kertoo.

– Uskon, että urheilijalla on parempi itseluottamus, jos hän on treenannut eri maailman kolkissa sijaitsevia latuja jo ennakkoon.

Hänen mielestään virtuaaliympäristöjä hyödyntäviä tuotteita on ylipäänsä vielä yllättävän vähän.

– Se, joka tuo markkinoille hyvän tuotteen nyt, on vahvoilla tulevaisuudessa, Nurkkala arvelee.

Lue seuraavaksi