Suojaavat pelot voivat muuttua ahdistaviksi fobioiksi

Peloilla on yleensä suojaava merkitys, mutta pahimmillaan ne rajoittavat elämää.

Terveys ja hyvinvointi
Korkean paikan kammo ilmenee voimakkaana pelkotilana, kun akrofobiasta kärsivä henkilö katsoo alas.
Korkean paikan kammo ilmenee voimakkaana pelkotilana, kun akrofobiasta kärsivä henkilö katsoo alas.Juha Hintsala / Yle

Jotkut pelkäävät hämähäkkejä tai ahtaita paikkoja, toiset taas pimeää tai lian mukanaan tuomia bakteereja. Kaikilla peloilla on suojaava myötäsyntyinen merkitys, mutta pelko voi kääntyä ihmisen elämää rajoittavaksi tekijäksi. Silloin tarvitaan ammattilaisen apua.

Donald Trumpin kerrotaan kärsivän korostetusta lian pelosta eli mysofobiasta.

Olli Piirtola

Korkean paikan kammo ilmenee voimakkaana pelkotilana, kun akrofobiasta kärsivä henkilö joutuu korkealla ikkunoiden lähelle. Silloin tuntuu kuin ikkuna vetäisi vääjäämättömästi puoleensa.

– Korkeita paikkoja pelkäävän olo muuttuu voimakkaan ahdistavaksi. Hän tuntee huimausta, pyörtymisen tunnetta ja ennen kaikkea halua välttää ahdistusta aiheuttavia tilanteita, kertoo Terveystalon psykiatrian erikoislääkäri Olli Piirtola.

Piirtolan mukaan korkean paikan kammoon liittyy myös muita pelkoja, esimerkiksi lentopelko.

Pelolla myös suojaava vaikutus

Korkean paikan kammosta kärsivien määrästä ei ole selkeää tietoa, mutta on väitetty että vauvaikäisenä sitä ilmenisi miltei kaikilla. PubMed-tietokannan mukaan korkean paikan kammo on yleisin yksittäisistä peloista.

– Korkean paikan kammo on yksi ihmisen ominaisuuksiin kuuluva reaktiotapa. Se on iskostunut meihin jo evoluution kehityksessä ja on lähtökohdaltaan suojaava. Korkealta voi pudota ihan oikeasti ja siinä voi käydä huonosti, Piirtola muistuttaa.

Korkean paikan kammo on yksi ihmisen ominaisuuksiin kuuluva reaktiotapa.

Olli Piirtola

Erilaiset psykologiset rentoutusharjoitukset, mielikuvaharjoitukset ja hypnoosi auttavat lievittämään pelkoa. Kaikki riippuu siitä, kuinka monta kertaa annettuun hoitoon panostetaan.

–Mielikuvaharjoituksilla ihminen altistetaan pelkoa aiheuttaville tilanteille. Hypnoosissa käytetään hyväksi sen rentouttavaa vaikutusta. Samalla luodaan turvallisuuden tunteen mielikuvia ja pyritään iskostamaan ne ihmisen alitajuntaan.

Jos korkean paikan kammoa ei halua hoitaa perusteellisesti, niin tilapäisesti ahdistusta aiheuttavista tilanteista voi selvitä rauhoittavien lääkkeiden avulla.

Psykologit vastaavat hoidosta

Yksittäisistä peloista kärsivien hoidosta vastaavat yleensä psykologit.

– Omalla vastaanotollani olen tavannut monia yksittäisistä peloista kärsiviä, ja kaikkiin pelkoihin on olemassa hoitokeinoja. Virallisissa tautiluokituksissa yksittäisiä pelkoja varten on olemassa jopa oma koodinsa: määritetyt yksittäiset pelot eli fobiat, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Olli Piirtola.

Yksi pelkotila monien joukossa on lian aiheuttama bakteeripelko. Esimerkiksi Yhdysvalloissa se on yleinen ahdistusta aiheuttava häiriö. Oireisiin kuuluu muun muassa pakkomielteinen halu käsien pesuun.

– Ajankohtaiseksi asian tekee, että esimerkiksi republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin kerrotaan kärsivän korostetusta lian pelosta eli mysofobiasta, sanoo Olli Piirtola.