Kolme miestä ehdolla Tornion uudeksi kirkkoherraksi

Tornion evankelisluterilaisen seurakunnan uusi kirkkoherra valitaan vaaleilla sunnuntaina. Edellisissä kirkkoherranvaaleissa äänestysprosentti oli 16.

Kirkkoherranvaalit
Tornion kirkkoherranvaaliehdokkaat Pentti Tepsa, Tuomas Palola ja Ville Väkeväinen
Tornion kirkkoherraehdokkaat Pentti Tepsa, Tuomas Palola ja Ville VäkeväinenYle

Kirkkoherra Martti Puontilan jäätyä eläkkeelle Tornion evankelisluterilaisesta seurakunnasta virkaa on hoitanut Tero Saapunki. Uusi kirkkoherra valitaan vaaleilla sunnuntaina Alatornion kirkossa kello 10 alkaen. Uudeksi kirkkoherraksi on ehdolla kolme miestä.

Tuomiokapituli on asettanut Tornion kirkkoherraehdokkaiden vaalisijat ja ensimmäisellä vaalisijalla on teologian tohtori Jyväskylän seurakunnan pastori Tuomas Palola. 42-vuotias Palola on ehdokkaista ainoa, joka ei ole aikaisemmin toiminut kirkkoherrana. Hänellä on kuitenkin kokemusta hallintopuolen tehtävistä ja muun muassa neljän vuoden pesti ulkosuomalaispappina Virossa.

Viiden lapsen isä sanoo, että jos hän tulee valituksi kirkkoherraksi hän muuttaa Tornioon ja toivoo, että perhekin voisi seurata perässä.

"Kirkkoa leimaa virastomaisuus"

Evankelisluterilaisen kirkon jäsenmääristä ollaan huolissaan monessa seurakunnassa. Palola nostaa esille seurakuntalaisuuden merkityksen ja sen, kuinka kirkkoa leimaa virastomaisuus.

– Itsenäisessä Suomessa kenenkään ei ole koskaan tarvinnut kuulua kirkkoon mutta silti kirkkoa leimaa virastomaisuus, vaikka se on kristittyjen yhteisö, Palola sanoo.

Toisella vaalisijalla on neljä vuotta Kemijärven seurakunnan kirkkoherrana toiminut teologian maisteri Pentti Tepsa. 52-vuotiaalla Tepsalla on ehdokkaista pisin seurakuntapesti takanaan ja hänellä on myös kokemusta tutkijan ja opettajan työstä.

Tepsa on kotoisin Sodankylästä, opiskellut Helsingin yliopistossa ja muuttanut sieltä parikymmentä vuotta sitten Rovaniemelle ensin uskonnon ja psykologin opettajaksi sekä papiksi. 2012 hän siirtyi Kemijärvelle hoitamaan kirkkoherran tehtävää.

Yle Kemin haastattelemat Tornion kirkkoherraehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä, ettei kirkko voi tarjota varsinaista turvapaikkaa turvapaikanhakijoille tai kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Kirkko voi kuitenkin olla tukena ja apuna, yhdessä viranomaisten ja kolmannen sektorin kanssa.

– Olen jonkin verran opiskellut arabiaa ja olen tekemisissä myös heidän kanssaan, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Ne ovat vaikeita tilanteita ja usein keskusteluapukin on tarpeen, Tepsa sanoo.

Jumalanpalveluksia sinne, missä ihmiset ovat

Kolmannella vaalisijalla on torniolainen Simon kirkkoherra Ville Väkeväinen. 36-vuotias Väkeväinen on teologian maisteri ja hänellä on kymmenvuotinen pappisura takanaan. Väkeväisellä on myös oikeustieteen opinnot pitkällä

– Tunnen Tornion seurakuntaa hyvin, olen ollut kolme vuotta siellä töissä. Pappisvirkaa olen hoitanut noin kymmenen vuotta Ylitorniolla, Torniossa ja Simossa, Väkeväinen kertoo.

Väkeväisen mielestä kirkon tulisi entistä enemmän hakeutua sinne, missä seurakuntalaiset ovat.

– Simossa meillä on hyviä kokemuksia siitä, että jumalanpalveluselämää voi viedä muuallekin kuin kirkkoon, meillä on ollut erä-, kala- ja grillikirkkoja, Väkeväinen pohtii.

10.00 Pentti Tepsan opiskelupaikaksi tarkennettu Helsingin yliopisto.