Hallitus perumassa suunnitelmiaan? Vanhustenhoitajien minimäärää ei sittenkään pudotettaisi

Peruspalveluministeri Juha Rehulalta ei saatu eduskunnan kyselytunnilla suoraa vastausta kysymykseen, aikooko hallitus perua hoitajamitoituksen pienentämisen.

politiikka
Juha Rehula
Juha RehulaPetteri Paalasmaa / AOP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus suunnitteli, että se vähentäisi hoitajien määrää vanhainkodeissa ja tehostetussa palveluasumisessa. Suositus on nyt 0,5 hoitajaa vanhusta kohden. Hallitus ilmoitti vuosi sitten, että tavoite on pudottaa se 0,4:ään.

Nyt suunnitelmasta ollaan perääntymässä. Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan hallituspuolueet käsittelivät asiaa budjettineuvotteluissa.

– Vanhuspalveluiden laatusuositus käydään läpi harvalla ja tiheällä kammalla, Rehula sanoo.

Hoitajia vähentämällä oli tarkoitus säästää 70 miljoonaa. Rehulan mukaan hallituksessa on sovittu, että säästöjä etsitään muualta.

– 70 miljoonan euron tavoite on olemassa. Tässä nyt koetetaan hakea - kuten hallitus on yhteisesti sopinut – mistä tuo 70 miljoonaa voidaan kasaan saada.

Rehula ei sano suoraan, mitä mieltä hän on hoitajien määrästä.

– Saataisiin nyt sellainen ratkaisu, jolla vanhukset voisi kokea elävänsä turvallisempaa elämää.

Sairaanhoitajia aiemmalta ammatiltaan olevat kansanedustajat kolmesta hallituspuolueesta vetosivat eilen hoitajamitoituksen pitämiseen ennallaan.

Rehulalta tivattiin kyselytunnilla suoraa vastausta

Oppositiopuolueiden kansanedustajat tivasivat eduskunnan kyselytunnilla Rehulalta moneen kertaan suoraa vastausta kysymykseen, aikooko hallitus perua hoitajamitoituksen pienentämisen.

Meillä on menossa valmistelu siitä, millä tavalla vahuspalveluja jatkossa tehdään. Jotta voi perua jotain, ensin pitää olle se, mikä voitaisiin perua.

Juha Rehula

– Voisitteko te luopua hoitajamitoituksen leikkaamisesta, jota kansalaiset sen enempää kuin hoitajatkaan eivät ymmärrä, SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen tiedusteli Rehulalta kyselytunnin alkajaisiksi.

Myös vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaativat Rehulalta suoraa vastausta.

– Teidän hallituspuolueen omistakin riveistä on myönnetty, että tämä on kohtuuton säästö. Nyt katse kohdistuu teihin. Voitteko kertoa selvästi, tuletteko luopumaan tuosta hallitusohjelman säästöstä vai ette, Lindtman tivasi.

Rehula korosti moneen kertaan, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, ja valmistelutyö on vielä kesken.

– Meillä on menossa valmistelu siitä, millä tavalla vahuspalveluja jatkossa tehdään. Jotta voi perua jotain, ensin pitää olle se, mikä voitaisiin perua, Rehula selitti.

Hän lupasi kysymykseen yksiselitteisen ja suoran vastauksen noin kuukauden sisällä.

Lue myös:

Mieltään osoittavat hoitajat ilostuivat hallituksen vatuloinnista – "Kuin olisi herännyt pahasta unesta"

Kokoomuksen Risikko: Hoitajamitoituksen pelastaminen leikkaukselta olisi järkevää