1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikkivideot

Molotovin cocktail, tangomies ja maailmanloppu – näistä syntyy video metallibändille

Forward Momentum -videon teossa on mukana muiden muassa Sentenced-rumpalinakin tunnettu Vesa Ranta.

musiikkivideot
Musiikkivideokuvaus.
Musiikkivideoon tuleva musiikki on synkkää, joten lumenkaatopaikka sopii miljöönsä puolesta mainiosti kuvauskohteeksi.Tuukka Myllymäki / Yle

Kylmenevä lokakuun ilta Oulun Taskilassa lumenkaatopaikalla. On vielä valoisaa, mutta ei enää kauaa. Kello on vähän yli kuusi ja paikalle alkaa kerääntyä mustiin pukeutuneita ihmisiä.

Kyseessä ei ole surujuhla vaan ruotsalaisen metallimusiikin yhden menestystarinan Dark Tranquillityn musiikkivideon kuvauspäivä. Ihmiset ovat odottavaisen hiljaisia, mutta kuitenkin silmin nähden innostuneita.

90-luvulla läpimurtonsa tehnyt bändi on luottanut uuden musiikkivideonsa tekovastuun oululaiselle ohjaaja Harri Haatajalle sekä muhoslaisessa metalliyhtye Sentencedissä rumpuja soittaneelle kuvaaja Vesa Rannalle.

Pitäis Molotovin cocktail heittää kentälle. Katsotaan, miten lapanen riittää ja mihin se lentää.

Janne Pikkarainen

Kaksikon saapuessa tunnelma rentoutuu.

– Odotetaan vielä hetki, että aurinko laskee kokonaan, Haataja sanoo kerääntyneelle avustajaryhmälle.

Kuvaaja virittää kuvauskalustoaan. Laukku on kuvausputkia pullollaan. Haataja keskustelee työryhmässä moninaisia työtehtäviä tekevän Tapani Launosen kanssa. Suunnitelmat ovat selvät.

Yksi avustajista on kiinnitetty videoon mukaan jo aiemmin.

– Pitäis Molotovin cocktail heittää kentälle. Katsotaan, miten lapanen riittää ja mihin se lentää. Sitä kyllä harjoiteltiin tuossa aiemmin päivällä, Janne Pikkarainen veistelee.

Avustajat Facebookin kautta mukaan

Avustajat ovat tulleet kuvauksiin pääosin Rannan kirjoittaman Facebook-päivityksen kautta, jossa hän pyysi kiinnostuneita ilmottautumaan. Tarve oli parille kymmenelle avustajalle ja tämä määrä toteutui.

– Vesan päivityksen huomasin ja ilman muuta mukaan talkoisiin tällaisessa tilanteessa, kertoo avustajaksi mukaan ilmoittautunut Hannu Kangas.

Musiikkivideon kuvaaminen
Avustajat videolle löytyivät sosiaalisen median kautta.Tuukka Myllymäki / Yle

Videoon tuleva musiikki on synkkää, joten lumenkaatopaikka sopii miljöönsä puolesta mainiosti kuvauskohteeksi.

Avustajista osa tuntee suurta vetoa Dark Tranquillityn musiikkia kohtaan, jonka vuoksi he ovat innoissaan pääsystään mielibändinsä uudelle videolle.

Toisille bändi ei ole ennestään järin tunnettu.

– Tämän musiikkivideon bändi ei ole minulle ennestään vielä tuttu, mutta olin poikien aikaisemmalla Mono-bändin musiikkivideolla. Ja sillälailla tähän hevimusiikkiin vanha, kunnon tangojätkä tutustuupi, naurahtaa Kangas.

Pieni apokalyptinen kohtaus

Ranta valottaa kuvauspäivän idean olevan alkukohtaus musiikkivideolle. Videon kehysajatus ei ole mitenkään liian kevyt.

– Tässä työstetään videon ensimmäistä minuuttia. Maapalloon on törmäämässä vieras planeetta eli tässä on vähän sekasortoinen tunnelma. Katsotaan miten näille kaikille ihmisille sitten käy.

Ranta ja Haataja ovat hakeneet videolleen yleistä kaaosmaisuutta lähes punk-musiikin tavoin. Lähtökohdat videon idealle löytyvät muutamasta elokuvasta, mutta Rannan mukaan videossa löytyy useita muitakin teemoja.

Haatajan ohjaama ja Rannan kuvaama Forward Momentum -musiikkivideo ilmestyy lähiviikkoina.

Lue seuraavaksi