eUrheilija jäi eläkkeelle kolmekymppisenä – Kovimmat starat tienaavat miljoonia

Joona Leppänen oli vielä viime vuossa Suomen yksi kovimmista Counter Strike -pelaajista. Sitten hän laittoi hiiren naulaan.

Päijät-Häme
eUrheilun ammattilainen Joona Leppänen
Joona Leppänen lopetti pelaajauransa ja siirtyi asiantuntijahommiin.Vihtori Koskinen / Yle

Elektronista urheilua eli eUrheilua ei voi enää pitää pienen piirin nappikauppana, eivätkä stereotypiat kalpeista energiajuomaa juovista teinipojistakaan pidä paikkaansa.

Pelaaminen itsessään on bisneksenä isompi jo nykyään kuin leffabisnes.

Joona Leppänen

Lahtelaisen eUrheilun ammattilaisen, Joona Leppäsen mukaan kyseessä on haastava urheilulaji, jossa liikkuu nykyään isot rahat.

– Pelaaminen itsessään on bisneksenä isompi jo nykyään kuin leffabisnes, Leppänen kertoo.

Pelaajien tienestit eivät Leppäsen mukaan ihan vielä yllä NHL-pelaajien tienestien tasolle, mutta miljoonapotit eivät ole enää harvinaisuus eUrheilussakaan.

– Tänä vuonna suurimmat palkintopotit ovat olleet Dota 2-pelin International -turnauksessa, jossa kovimmat starat tienasivat 1–2 miljoonaa per pelaaja, hän kertoo.

Pelaaminen vaatii kuntoa ja kylmät hermot

Pelaajauransa päätyttyä Joona Leppänen on keskittynyt eUrheilun bisnespuoleen. Hän on osaomistajana eräässä elektronisen urheilun joukkueessa. Lisäksi hän kiertää eri puolilla maailmaa eUrheilun turnauksissa asiantuntijakommentaattorina.

Pelaajat ovat lähtökohtaisesti hyväkuntoista porukkaa.

Joona Leppänen

Lapsuudestaan asti elektroniseen pelaamiseen intohimoisesti suhtautunut Leppänen tietää, että elektroninen urheilu vaatii paljon muutakin kuin vikkelät kädet.

– Pelaajat ovat lähtökohtaisesti hyväkuntoista porukkaa, Leppänen sanoo.

Energiajuomien kulutuskaan ei ole sitä luokkaa kuin mielikuvissa, koska Leppäsen mukaan juomien sisältämä kofeiini lisää käsien tärinää.

– Pelaaminen kovalla tasolla vaatii todella paljon. Silmä–käsi -koordinaatio pitää olla äärimmäisen kova. Turnauksissa pitää samaan aikaan pystyä keskittymään suoritukseen, ja kuitenkin samaan aikaan ottamaan informaatiota joukkueelta. Siinä pitää olla todella fiksu ja nopea kaveri, Leppänen sanoo.

Suomessa on kasvamassa potentiaalinen pelaajasukupolvi

Suomen elektronisen urheilun maajoukkue voitti juuri MM-kultaa Counter Strike -ammuntapelissä. Maailman parhaat eurheilijat olivat lokakuun alussa kilpailemassa Indonesian Jakartassa järjestetyissä Elektronisen urheilun MM-kisoissa.

Suomessa ei olla kansainvälisissä vertailuissa ihan terävintä kärkeä.

Joona Leppänen

Kulta on mahtava saavutus, varsinkin kun suomalaiset pelaajat eivät ole Joona Leppäsen mukaan yltäneet maailman rankingtilastoissa ihan korkeimmalle huipulle.

– Suomessa ei olla kansainvälisissä vertailuissa ihan terävintä kärkeä. MM-kisoissa ei tosin ole ihan kaikki maailman huiput paikalla, joten siksi Suomea pidettiin myös potentiaalisena mitaliehdokkaana, entinen pelaaja sanoo.

Suomalaisen elektronisen urheilun kehittäminen vaatii Leppäsen mukaan pitkäjänteistä työtä.

– Meillä on hemmetisti potentiaalia ja taitavia nuoria kavereita Suomessa, mutta sen ulosmittaaminen vaatii vielä todella paljon duunia, Leppänen summaa.