1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosala

Malminetsintä jälleen vauhtiin Lapissa

Malminetsintä on piristymässä parin hiljaisen vuoden jälkeen. Geologian tutkimuskeskuksen mukaan ulkomaisten etsintäyhtiöiden kiinnostus malmiesiintymien tutkimustietoihin on selvästi herännyt. Lapissa kaksi merkittävää etsintähanketta käynnistyy kunnolla niistä tehtyjen valitusten kaaduttua KHO:ssa.

Kairauskone kaivosyhtiö Anglo Americanin malminetsinnässä Viiankiaavan lähistöllä Sodankylässä v. 2012. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kullan, kuparin ja nikkelin etsintä pääsee vauhtiin Ylitorniolla, Rovaniemellä ja Sodankylässä kunhan Natura-alueille on tullut talvi ja lunta. Korkein hallinto-oikeus KHO hylkäsi kesällä Natura-alueiden malminetsinnöistä tehdyt lupavalitukset.

Malminetsintäyhtiö Mawson voi aloittaa talvella syväkairaukset Rajapalojen alueella Ylitorniolla ja kaivosyhtiö Anglo American Sodankylän Viiankiaavalla.  

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen kaivosalan katsauksen mukaan kaivosalaa piristää perusmetallien hintojen kääntyminen nousuun. Tämä näkyy myös malminetsinnässä. Alan yritysten yhteydenotot lupaviranomaiseen Tukesiin ja Geologian tutkimuskeskukseen ovat lisääntyneet.

Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtaja Mika Nykänen. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

GTK:n perustutkimus kiinnostaa jälleen

Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n pääjohtajan Mika Nykäsen mukaan hiljaisemman jakson jälkeen näyttää positiivisemmalta. 

– Yhtiöt ovat aktivoituneet ja kiinnostusta Suomeen osoitetaan aikaisempaa enemmän eli näyttää siltä, että käänne on tapahtunut.

Pääjohtaja Nykäsen mukaan ulkomaiset yhtiöt ovat osoittaneet kiinnostusta Lapin ja Pohjois-Suomen malmiesiintymiä koskeviin GTK:n tutkimustietoihin.

– Se usein tarkoittaa ensin uusia tutkimusinvestointeja ja sen jälkeen mahdollisia teollisia investointeja, arvioi GTK:n pääjohtaja Mika Nykänen.