Venäjällä kova kiista mahdollisesta aborttikiellosta

Venäjän ortodoksikirkko haluaa kieltää abortit ja on ehdotuksellaan saanut valtavasti kritiikkiä mutta myös tukea.

Ulkomaat
Kaksi naista katsoo alastomia naisia esittäviä patsaita puistossa.
Erityisesti naisten keskuudessa aborttikysymys jakaa mielipiteitä.Kerstin Kronvall / Yle

Kysymys lapsen oikeudesta elämään ja naisen oikeudesta valintoihin, jotka koskevat hänen omaa kehoaan, on tänä syksynä yksi kuumimmista aiheista Venäjän tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

Se nousi esille, kun Moskovan patriarkka Kirill allekirjoitti adressin, jossa vaaditaan aborttikieltoa. Adressin on tähän mennessä allekirjoittanut yli 300 000 ihmistä.

Sosiaalisessa mediassa kieltoa sekä kannatetaan että vastustetaan aktiivisissa ryhmissä.

Syinä säästöt ja moraali

Adressi julkaistiin samaan aikaan, kun valtion tasolla oli käynnistynyt keskustelu terveysmenojen leikkauksista. Sen yhteydessä on ehdotettu, että abortti ei enää olisi mahdollinen pakollisen sairausvakuutuksen piirissä. Se tarkoittaisi, että toimenpide muuttuisi maksulliseksi.

Lakiehdotus on ollut vireillä yli vuoden.

Asia oli jo noussut yhdeksi tärkeimmistä puheenaiheista, kun Vsevolod Tšapiln, joka edustaa kirkkoa kansalaiskamarissa ja samalla johtaa järjestöä nimeltä Venäjän missio, ehdotti, että lapsiperheiden pitäisi muuttaa maalle ja 14-vuotiaiden pitäisi saada avioitua.

Tšaplinin kansalaiskamarille toimittamat ehdotukset on kirjattu dokumenttiin nimeltä ”Ideoita ja käytännön ehdotuksia uudeksi demografiseksi doktriiniksi Venäjällä”.

Siinä kirjoitetaan muun muassa, että ainoa normaali perheen muoto on monilapsinen. Sen mukaan kouluissa olisi opetettava täsmällisesti, miten abortti käytännössä toteutetaan, kirjoittaa uutistoimisto Ria Novosti (siirryt toiseen palveluun). Ehdotus on saanut laajaa näkyvyyttä tiedotusvälineissä.

Elintasosta ei haluta keskustelua

Taloustutkija, professori Ljudmila Ržanitsyna Venäjän tiedeakatemiasta on aktiivisesti vastustanut aborttikieltoehdotusta. Hän pitää sitä tapana suunnata kansalaisten huomio pois talousvaikeuksista.

– Olemme tilanteessa, jossa mikään taho ei tee mitään elintason nostamiseksi. Silloin on hyvä hetki puhua yleisellä tasolla olevasta ongelmasta.

Ržanitsyna on erikoistunut talouskysymyksiin, jotka liittyvät perheiden toimeentuloon.

Hänen mielestään ortodoksisella kirkolla on tavattoman suuri vaikutusvalta Venäjällä ja sen ylläpitämiseksi se tarvitsee myös näkyvyyttä. Joitakin vuosia sitten vaatimukset koskivat uskonnonopetuksen lisäämistä kouluissa, nyt abortteja.

– Kysymykset, jotka koskettavat lapsia ovat kaikille läheisiä.

Kiusallinen puheenaihe

Kysymys abortista ei ole venäläisille mieluinen puheenaihe. Moskovan kaduilla harva haluaa sanoa asiasta mitään julkisesti. Eikä kukaan niistä, jotka kommentoivat kannata aborttikieltoa.

– Tässä asiassa päätösvalta kuuluu jokaiselle perheelle ja jokaiselle naiselle, sanoo Aleksandr Ivanov.

Vasta äsken työnsä aloittanut uusi lapsiasiamies Anna Kusnetsova sanoi lääketiedeuutisportaalin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että hän vastustaa abortteja, muttei kannata täydellistä kieltoa.

Varapääministeri Olga Golodets, jonka vastuualueena on sosiaali- ja terveysala, sanoi, ettei tällaista päätöstä voi tehdä spontaanisti. Hänen mielestään kaikki argumentit puolesta ja vastaan on tutkittava.

Lapsia huomioliiveissä kadulla.
Venäjän väestö kasvaa hyvin hitaasti ja maa tarvitsee enemmän lapsia.Kerstin Kronvall / Yle

Naisten terveys vaarassa

Venäjän terveysministeriö toteaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että aborttien sulkeminen sairausvakuutuksen ulkopuolelle johtaisi laittomiin abortteihin ja niiden seurauksina myös naisten kuolemiin.

Turvallisuus huolestuttaa myös nuorta lääkäriä Maria Jakovlevaa.

– Abortteja tehdään joka tapauksessa. Jos ne ovat kiellettyjä, niitä tehdään kotona tai ties missä, ja silloin naisen terveys ja jopa henki on vaarassa.

Venäjällä abortti on hyvin tavallinen

Aborttien määrä Venäjällä on laskenut merkittävästi Neuvostoliiton hajottua.

Venäjän tilastokeskuksen mukaan vuonna 1967 raskaudenkeskeytyksiä oli kolme kertaa enemmän kun synnytyksiä. Suhde oli 293 aborttia, 100 syntynyttä lasta.

Ehkäisyvälineitä ei juuri ollut saatavilla.

Abortteja tehdään edelleen paljon. Vuonna 2014 luku oli 43 aborttia sataa synnytystä kohden.

Apua kieltojen sijaan

Professori Ljudmila Ržanitsyna toivookin, että abortinkiellon sijaan maassa keskusteltaisiin vaihtoehdoista nuorten naisten valistamiseksi ja nuorten perheiden taloustilanteen parantamiseksi.

Hän mainitsee esimerkkinä nuoren asuntolassa asuvan opiskelijan, joka huomaa olevansa raskaana.

– Siinä tilanteessa naiselle pitäisi vaikkapa tarjota yhden hengen huonetta, jossa hän voisi elää lapsensa kanssa.

Ržanitsyna ei usko, että aborttikielto lopulta toteutuu.

– Venäjällä on liian paljon hyvin koulutettuja, älykkäitä ja valveutuneita naisia, jotta tämä voisi mennä läpi, hän sanoo.