Tutkija: Äärijärjestöjen teot vievät perussuomalaisten kannatusta

Perussuomalaiset oli Ylen mittauksen nousija syyskuussa. Kannatus olisi ollut Taloustutkimuksen Jari Pajusen mukaan suurempi, ellei uusinatsijohtajan kuolemantuottamusepäily olisi heijastunut suosioon.

politiikka
Perussuomalaiset banderolli.
Ismo Pekkarinen / AOP

Perussuomalaisten puoluetoimistossa voidaan taas henkäistä helpotuksesta. Heinäkuun kannatuskuopasta, 7,6 % on noustu syyskuussa yhdeksän prosentin paremmalle puolelle, 9,2 prosenttiin.

– Ehkä se voi siinä jatkua, arvioi Ylen mittauksen tekijän Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Kannatuksen tiellä on kuitenkin perussuomalaisia vaivaava ongelma: ääriliikkeiden samaistaminen puolueeseen.

Pajusen mukaan lupaava kannatuksen kasvu tyssäsi syyskuun puolivälissä, kun Suomen vastarintaliikkeen (SVL) aktiivi pahoinpiteli ohikulkijan Helsingin Asema-aukiolla sairaalakuntoon. Uhri kuoli ja ääriliikkeen teko heijastui välittömästi perussuomalaisten kannatukseen.

– Perussuomalaisten kannatuksen kasvu olisi paljon suurempaa, jos tällaisia yksittäisiä tapahtumia ei olisi. Ne ikään kuin pilaavat joka kerta puolueen kannatuksen kasvua. Perussuomalaisiilla on se ikävä tilanne, että mitä tahansa ikävää sattuu, niin se näkyy joko syystä tai syyttä perussuomalaisten kannatuksessa, toimitusjohtaja Pajunen sanoo.

Äärimmäiset tölväisyt tai teot ovat nakertaneet perusuomalaisten kannatusta jo pitkään, vaikka tekijä ei olisi perussuomalainen. Pajusen mukaan vaikutus kestää viikon, enimmillään kaksi viikkoa.

Jos perussuomalaiset haluaa eroon kannuksen notkahteluista, Pajusen mukaan puolueen kannattaisi tehdä pesäeroa ääriliikkeisiin.

Perussuomalaiset palailemassa katsomosta

Perussuomalaisten heinäkuinen aallonpohja johtui siitä, että kannattajia siirtyi katsomon puolelle. Toimitusjohtaja Pajunen arvioi, että paluumuuttajatkin tulevat sieltä.

Perussuomalaiset oli vielä viime syksynä johtava työväenpuolue. Kannatus romahti hallituksen pakkolakiaikeiden jälkeen. Nyt puolue saa vain puolet SDP:n työläiskannatuksesta. Keskustallakin on reilusti enemmän työntekijäkannattajia kuin perussuomalaisilla.

Mutta työttömien parissa perussuomalaiset on ykköspuolue. Yli viidennes työttömistä kannattaa Ylen syyskuun mittauksessa perussuomalaisia. Perussuomalaista työministeriä tiuhaan arvostelevat vasemmistopuolueet jäävät kauas kannatuslukemista.