Hyppää sisältöön

Politiikan terveysbisnekseen vaihtanut Lasse Männistö: Läpinäkyvyys ja itsensä jäävääminen ratkaisevat

Poliitikkojen lyhyt loikka liike-elämään puhutti torstai-illan A-studio: Talkissa. Kokoomusvaikuttajien siirtyminen terveysyrityksiin on herättänyt hämmästystä.

Studiossa vieraana oikealta lukien Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz, terveyskonserni Mehiläisen perusterveydenhuollon palvelujohtaja Lasse Männistö, Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto, sekä Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen. Kuva: Yle

Kokoomuksen entinen kansanedustaja, nykyinen terveyskonserni Mehiläisen johtaja Lasse Männistö puolusti torstai-illlan A-studio: Talkissa poliitikkojen oikeutta siirtyä liike-elämän palvelukseen. Männistön mukaan liikkuminen on yritysten ja poliittisen järjestelmän etu. Hänen mielestään ongelmia ei synny, kun toiminta on avointa ja läpinäkyvää.

– Otan omakohtaisen esimerkin. En ole koskaan Helsingissä osallistunut kuntapäättäjänä yhdenkään sotepalvelutuotantoa koskevan päätöksen tekoon. Lisäksi jäävään itseni taustakeskusteluista kaupunginhallituksessa, jotka soteen liittyvät ja voisivat aiheutta jollekulle mielikuvan siitä, että olisi intressiristiriita. Mehiläisessä taas siinä yksikössä, jota johdan, ei ole yhtäkään asiakassopimusta Helsingin kanssa, sanoi Männistö, joka vastaa Mehiläisessä perusterveydenhuollon ulkoistuksista.

Lasse Männistö, terveyskonserni Mehiläisen perusterveydenhuollon palvelujohtaja Kuva: Yle

Männistö istuu Helsingin kaupunginvaltuustossa toista kautta. Hän on kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.  Eduskunnassa Männistö istui yhden kauden eikä asettunut ehdolle viime vuoden vaaleissa. Pian eduskuntavaalien jälkeen Männistö nimitettiin Mehiläiseen perusterveydenhuollon ulkoistuksista vastaavaksi johtajaksi.

Kokoomuksesta on lähtenyt kolme näkyvää hahmoa yksityisten terveyspalveluyritysten palvelukseen. Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana työskennellyt Laura Räty siirtyi keväällä liiketoimintajohtajaksi Terveystaloon. Räty oli edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri. Viime viikolla otsikoihin nousi valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustaja Joonas Turunen. Hänen kerrottiin siirtyvän Lasse Männistön työnantajan eli terveyskonserni Mehiläisen palvelukseen lokakuun loppupuolella.

"Onhan se nyt ilmiselvää, miksi poliitikot valikoituvat näihin tehtäviin"

A-talkin keskusteluun osallistunut Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen pitää terveysyritysten palvelukseen loikkaavia poliitikkoja ilmeisenä esimerkkinä politiikan ja liike-elämän välisestä pyöröovi-ilmiiöstä. Pursiainen ihmettelee, miksi poliitikkona tutuksi tullut hakeutuu juuri tehtäviin, joissa hän on lähellä entistä toimintakenttäänsä.

– Yksityinen sektori on valtava. Siellä on suurin piirtein miljoona eri työpaikkaa, tuhansia erilaisia toimintoja. Jos poliitikot siirtyvät yhteiskuntasuhteisiin tai ulkoistukseen, kyllä ihminen kysyy, miksei se siirtynyt vaikka markkinointiin tai tuotekehitykseen. Ei nyt olla lapsellisia. Onhan se nyt ilmiselvää, että jostain syystä politiikot valikoituvat näihin tehtäviin, joissa verkostoista ja poliittisesta kokemuksesta on hyötyä, Pursiainen sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz muistutti A-talkin keskustelussa, että pyöröovet vievät myös järjestöistä politiikan pöytiin ja takaisin.

– Pahimmillaan se on melkein siinä, kun joku tulee jostain järjestöstä, vaikkapa Akavasta, EK:sta tai Luonnonsuojeluliitosta, poliittiseksi avustajaksi ja palaa samaan järjestöön. Silloinkin vallankäytön puolella hänellä on sen entisen työnantajansa ja tulevan työnantajansa agenda mielessään. Tämä on hyvin yleinen ilmiö kaikkien puolueiden kohdalla, Zyskowicz sanoi.

A-talkin neljäs vieras, vihreiden kansanedustaja Touko Aalto sanoi kannattavansa sitä, että ihmiset liikkuvat julkisen ja yksityisen sektorin välillä, mutta:

– Keskeistä on hyvän ja pahan liikkumisen erottaminen. Pitää pystyä rajaamaan, myydäänkö omaa ammattitaitoa ja osaamista vai arvovaltaa, Aalto totesi.