Analyysi: Aborttiäänestys on Puolan vanhoillisen hallituksen ensimmäinen takaisku

Puolan hallitsevan puolueen aborttilakiesitys oli jopa piispainkokouksen mielestä liian tiukka.

Ulkomaat
Puolan pääministeri Beata Szydlo puhui parlamentissa Varsovassa 6. lokakuuta 2016.
Puolan pääministeri Beata Szydlo puhui parlamentissa Varsovassa 6. lokakuuta 2016. Pavel Supernak / EPA

Naisten viesti oli: Nyt riittää. Maanantaina kymmenettuhannet naiset ja monet miehetkin osoittivat mieltään suunniteltua aborttikieltoa vastaan Varsovassa ja useissa muissa Puolan kaupungeissa.

Monet puolalaisnaiset pukeutuivat maanantaina mustaan ja lakkoilivat suunniteltua aborttikieltoa vastaan. Katolista kirkkoa lähellä oleva Ordo Iuris-järjestö teki kansalaisaloitteen abortin kieltämisestä. Kirkko puolestaan masinoi nimienkeruun.

Lakiesityksen mukaan raskaudenkeskeytys olisi ollut mahdollinen ainoastaan kun naisen henki oli vaarassa. Sen sijaan insestin tai raiskauksen seurauksena alkanutta raskautta ei olisi saanut keskeyttää.

Myöskään sikiön vakava vammaisuus ei olisi ollut riittävä syy abortille. Jos raskaudenkeskeytys olisi siitä huolimatta tehty, sekä nainen että abortin tehnyt lääkäri olisi voitu tuomita vankilaan.

Jo aiemmin Puolan aborttilaki on ollut hyvin tiukka. Sen takia jotkut puolalaisnaiset ovat matkustaneet Saksaan tai muihin maihin tekemään raskaudenkeskeytyksen.

Puolaa hallitseva Laki- ja oikeuspuolue PiS kuuntelee tarkkaan, mitä katolinen kirkko toivoo. Vastapalveluksena kirkko suosittelee kirkkokansalle puolueen äänestämistä. Puolalaisista 37 prosenttia käy kirkossa joka sunnuntai.

Tällä kertaa naisten huudot Varsovan kaduilla kuultiin. Kun Puolan parlamentissa pidettiin kaksi viikkoa sitten lain lähetekeskustelu, aborttikiellon läpimeno näytti selvältä.

Sen jälkeen mielenilmaukset yltyivät. Televisiokanava N-TV:n teettämän mielipidetiedustelun mukaan vain kuusi prosenttia kansasta kannatti raskaudenkeskeytyksen täyskieltoa.

Tämän päivän äänestyksessä 352 äänesti aborttilain tiukentamista vastaan, ja vain 58 edustajaa kannatti sitä. Hallitsevan Laki- ja oikeuspuolueen rivit rakoilivat.

Jopa piispainkokous oli sitä mieltä, että ehdotus lähettää abortin tehneet naiset vankilaan meni liian pitkälle.

Tällä kertaa puolalainen, äärikonservatiivinen ja katolinen Radio Maria ei saanut tahtoaan läpi. Radiokanavan tähtäimessä ovat abortin tehneiden naisten lisäksi myös homot ja juutalaiset.

Puolan oikeistopopulistinen ja kansallismielinen hallitus on ollut nyt vajaan vuoden vallan kahvassa. Vasta nyt hallitus koki ensimmäisen varsinaisen takaiskunsa.

Hallitus on jo ehtinyt nakertaa Puolan oikeusvaltiota puuttumalla perustuslakituomioistuimen toimintaan ja siirtämällä syyttäjiä suoraan oikeusministerin alaisuuteen. Hallitus on myös antanut potkuja kriittisille toimittajille sekä tiukentanut kansalaisten valvontaa niin, että kaikkien puheluita ja sähköposteja voidaan valvoa ilman oikeuden päätöstä.

Tätä vastaan ovat protestoineet niin EU kuin Puolan oppositiokin, mutta Laki- ja oikeus -puolue on pitänyt linjastaan kiinni. Nyt monelle kuitenkin riitti ja tänään, torstaina, Puolan hallituspuolue joutui perääntymään.

Se saattaa jatkossa hankaloittaa hallituksen politiikkaa, koska Puolan naiset näyttivät, että protestoiminen kannattaa. Se on huono uutinen maan hallitukselle. Myös hallituspuolueen omat kansanedustajat yrittivät ottaa etäisyyttä kansalaisaloitteeseen, koska vastareaktio oli niin voimakas. Oli parempi hypätä voittajien kelkkaan.