Matthew-hurrikaanin kuolonuhrien määrä nousee Haitissa

Karibianmerellä etenevän Matthew-hirmumyrskyn jäljiltä Haitissa on löytynyt jo yli 280 kuolonuhria. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on julistettu hätätila jo kahteen osavaltioon.

hirmumyrskyt
Hurrikaani-Matthew aiheutti suurta tuhoa Haitissa. Kuva Les Cayesista 6.10. 2016.
Hurrikaani Matthew aiheutti suurta tuhoa Haitissa. Kuva Les Cayesista 6. lokakuuta.EPA/Orlando Barria

Haitissa pelastustyöntekijöiden komitea vahvistaa Matthew-hurrikaanin surmanneen ainakin 283 ihmistä, joista noin 50 on saanut surmansa pelkästään eteläisessä Roche-a-Bateaun kaupungissa. Kuolonuhrien määrän odotetaan vielä nousevan.

Lisäksi kaikkiaan viisi ihmistä on kuollut Dominikaanisessa tasavallassa sekä Saint Vincentin ja Grenadiinien saarivaltiossa.

Uutistoimisto Reuters sekä uutiskanava CNN ovat julkaisseet ilmakuvaa Haitin lounaisosan kärjessä sijaitsevasta Jérémien rannikkokaupungista. Kaupungista noin 80 prosenttia on tuhoutunut.

Hirmumyrsky iski Haitiin tiistaina, mutta pelastustyöntekijät ja muut viranomaiset ovat päässeet vasta nyt selvittämään tuhojen laajuutta.

Yhdysvalloissa kahdessa osavaltiossa hätätila

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julistanut hätätilan Floridan lisäksi myös Etelä-Carolinaan.

Noin kahta miljoonaa Floridan, Georgian ja Etelä-Carolinan rannikkoseutujen asukasta on kehotettu evakuoitumaan sisämaahan.

– Tämä myrsky on hirviö, varoitti kuvernööri Rick Scott Floridan osavaltion asukkaita aamuyöllä Suomen aikaa. 

Yhdysvalloissa lentoyhtiöt ovat peruneet yli 3 000 lentoa torstain ja perjantain aikana hirmumyrskyn takia, kertoo uutistoimisto AP.

American Airlines on ilmoittanut peruneensa kaikki lentonsa Floridassa sijaitsevilla lentoasemilla. Floridan rannikolla riehuvien kovien tuulten ja rankkasateiden takia myös kansainvälinen lentokenttä Fort Lauderdale on suljettu.

Hurrikaanin odotetaan iskeytyvän Yhdysvaltain rannikolle aamulla Suomen aikaa.

Lähteet: Reuters, AP; AFP