1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Arkkitehti: Viheralueet turvattava tai asukkaat jättävät Turun

Entinen maisema-arkkitehti Ritva Nummiora toppuuttelee tonttien tiivistämistä Turussa.

Turku
Kerrostalon piha Kupittaalla kätkee autot viherkannen alle.
Kerrostalon piha Kupittaalla kätkee autot viherkannen alle.Minna Rosvall / Yle

Turun kaupungin entinen maisema-arkkitehti Ritva Nummiora on tutustunut Turun pihoihin tarkasti viime viikkojen aikana Piha 2016 -kilpailun palkintoraadin jäsenenä.

Yksi kisassa loppusuoralle päässeistä pihoista on Kupittaalla sijaitseva kymmenen kerrostalon yhteinen piha. Puistomainen kokonaisuus peittää alla olevat pysäköintitilat. Kun palkintoraati astui pihalle, reaktiot olivat hämmästyneet.

Pitäisi laatia keskustalle ohjeistus siitä, miten pihoja, tontteja ja kortteleita voidaan tiivistää.

Ritva Nummiora

– Vau, ulkoa päin ei ollenkaan aavista, miten hienoa oikeasti on saatu aikaan, ja tässähän nyt näkyy ammattisuunnittelijan kädenjälki, pohtii Nummiora.

Kaksikymmentä vuotta palkintoraatiin kuulunut Matti Dahl herätti ajatuksen siitä, miten jatkossa pihat on ehkä suljettava ulkopuolisilta.

– Minusta tämä on uskomaton luomus – yhdistelmä arkkitehtuuria, maisemaa, kasveja. Tavallaan on järkyttävää, että tulevaisuudessa todennäköisesti kaikki elämme lukkojen takana, muurien takana, kertoo Dahl.

Vehreä Turku turvattava

Kupittaan kerrostalokohteessa vehreydestä on huolehdittu, ja asukkaille on rakennettu yhteinen laaja, avara piha. Arkkitehti Ritva Nummiora muistuttaa kuitenkin, että rakennuksia ei saisi sijoittaa niin tiiviisti, ettei suurille puille jää tilaa.

– Jos meillä nyt keskustassa esimerkiksi tiivistetään kaikkia tontteja ja kortteleita, vehreys häipyy. Autokansien päälle ei niitä suuria puita koskaan saa, kertoo Nummiora.

Kupittaalla sijaitsevan kerrostalon pihaa.
Kupittaalla sijaitsevan kerrostalon pihaa.Minna Rosvall / Yle

Hän perää ohjeistusta viheralueiden säästämiseksi.

– Pitäisi laatia keskustalle ohjeistus siitä, miten pihoja, tontteja ja kortteleita voidaan tiivistää ja mitkä ovat ne ehdot. Kaikki sitten noudattakoot niitä.

– Vehreys ja hyvinvointi liittyvät yhteen. Mahdollisuus tähän täytyy antaa asukkaille, muuuten asukkaat hylkäävät Turun, pohtii Nummiora.

Pihasuunnittelu lähtee toimintojen asettelusta

Pihakilpailun palkintolautakuntaa kuuluu myös arkkitehti Pauno Narjus, joka jatkaa isänsä työtä pihojen arvioinnissa. Hän on tarkastellut pihakierroksen aikana muun muassa omakotitalojen ratkaisuja.

Rintamiestalon pihamaata Turussa
Arkkitehti Pauno Narjus ( oik.) ihailee terassin sijoittamista olohuoneen jatkeeksi. Minna Rosvall / Yle

Miten sitten tavallisen omakotiasujan kannattaisi luoda itselleen vehreä piha?

– Pihan perusedellytykset syntyvät siitä, miten rakennus sijoitetaan tontille. Asemakaava määrää usein tämän. Rakennus sijoitetaan niin, että se avataan etelän suuntaan. Pihan suunnittelu on toimintojen suunnittelua, kertoo Narjus.

Autot on syytä sijoittaa vaikka talon sivulle ja hyötypuutarha pihan perälle.

Suunnittelulla pyritään luomaan tilan tuntua.

Pauni Narjus

– Suunnittelulla pyritään luomaan tilan tuntua joko kasveilla tai rakennusten avulla. Esimerkiksi rintamamiestaloissa on ongelma, että talon lattiat ovat aika ylhäällä suhteessa pihaan. Kun olohuone otetaan lähemmäksi maan tasoa, saadaan parempi kontakti piha-alueeseen, kertoo Narjus turkulaisen rintamamiestalonpihamaalla.

Tällainen kokonaisuus lähentelee myös arkkitehdin omaa unelmapihaa.

– Ehkä se ihanteellinen piha on aika tiivis omakotipiha, jossa on oleskelutilat sisällä ja ulkona. Harrastan itse sitä, että yritän saada pihan liittymään erittäin intiimisti oleskelutiloihin, kertoo Narjus.

Lue seuraavaksi