1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihaiset äidit marssivat päättäjien pakeille – viisi vaatimusta lasten kouluolojen parantamiseksi

Joukko vihaisia äitejä on tehnyt Top 5 -listan vaatimuksista, jotka se esittää lapsiasiainvaltuutetulle, kunnille ja eduskunnalle.

Kuva: Tapio Rissanen / Yle

Lasten sisäilmaterveyden puolesta taisteleva joukko äitejä vaatii valtiolta ja kunnilta toimia koulujen sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Aiemmin syksyllä Helsingissä mielenilmauksen järjestänyt Vihaiset äidit -ryhmä on laatinut viiden kohdan vaatimuslistan, joka luovutetaan lapsiasiainvaltuutetulle perjantaina. Lista toimitetaan myös eduskunnalle ja Kuntaliitolle.

Vaatimuksena on muun muassa turvata koulunkäynti niille lapsille, jotka ovat sairastuneet huonon sisäilman vuoksi. Ryhmä vaatii näille lapsille terveitä koulutiloja tai taloudellista tukea kotiopetukseen.

Äidit haluavat myös varmistaa, että jatkossa rakennettavat uudet koulurakennukset eivät enää vaaranna terveyttä. Ryhmä vaatii lisäksi hoitohenkilökunnalle lisää koulutusta sisäilmaongelmien tuntemuksesta, ja että sisäilmasairauksien hoito keskitettäisiin niille tarkoitetuille sisäilmapoliklinikoille.

Vaatimuslistalla penätään myös sairaiden lasten oikeusturvan parantamista sekä homekoulujen kuntotutkimusten läpinäkyvyyden lisäämistä.

Vihaiset äidit korostavat, että toimenpiteillä säästetään pidemmällä aikavälillä lastensuojelun ja terveydenhuollon kustannuksissa. Lisäksi vanhempien poissaolot työpaikoilta vähenisivät.

Vihaisten äitien mukaan toimenpiteillä edistettäisiin ennen kaikkea lasten perusoikeuksien toteutumista.

– Lapsena sisäilmaongelmille altistunut henkilö syrjäytyy aikuisena herkästi ja on siten yhteiskunnalle suuri taloudellinen taakka, ryhmän tiedotteessa todetaan.