Ilkka Kanerva: Suomi vaatii Venäjältä selvitystä epäillyistä ilmatilaloukkauksista

Kanerva ei vielä arvioi mahdollisten ilmatilaloukkausten syitä.

Ilkka Kanerva Kuva: Alexander Shalgin / AOP

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa epäiltyjä ilmatilaloukkauksia huomionarvoisina.

– Nämä eivät ole selitettävissä ihan millään myrskykeskuksen tyyppisillä asioilla. Vielä kun tämän tyyppistä ilmiötä ei esiintynyt viime vuonna kuin kolme kertaa, joista kaksi venäläisten suorittamaa, ja tämän vuoden aikana ei vielä ainuttakaan. Ja nyt yhden vuorokauden sisällä pari kertaa.

Suomi tulee Kanervan mukaan ilman muuta vaatimaan Venäjältä selitystä asiaan.

Kahden venäläisen SU-27 hävittäjän epäilleen loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella eilen torstaina.

Ensimmäinen, noin minuutin kestänyt, ilmatilaloukkaus tapahtui iltapäivällä kello 16:43. Ilma-alus sivusi Suomen ilmatilaa 13 kilometrin matkan. Toinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui myöhemmin illalla kello 21:33.

Rajavartiolaitos selvittää epäiltyjä ilmatilaloukkauksia ja tutkii tapahtumat.

Venäjän lisääntynyttä aktiivisuutta Itämerelle Kanerva kommentoi varovaisesti.

– Vaikeampi turvallisuustilanne saattaa tietysti olla kyseessä. Tässä vaiheessa on turha lähteä pidemmälle arvioimaan mistä asia juontuu. Selvitystyö on vielä kesken.

Kanerva ei usko ensi viikolla pidettävän Ruska 2016 -ilmaoperaatioharjoituksen olevan syynä epäiltyihin ilmatilaloukkauksiin. Ilmavoimat järestää 10.–14. lokakuuta vuoden suurimman sotaharjoituksensa, johon osallistuu myös Ruotsin ilmavoimien joukkoja.

– Suomella ja Ruotsilla on vähintäinkin viikottaisia yhteisiä harjoituksia ilmavoimien kesken. Se ei ole uutta ja erikoista kokonaiskuvassa. Harjoitusten suuruudella ei mielestäni ole sellaista poliittista signaalia, että naapuri ryhtyisi tämäntyyppisiin toimenpiteisiin, Kanerva sanoo.

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittavat tänään aiejulistuksen kahdenvälisen puolustusyhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä Helsingissä. Sopimuksen allekirjoittavat Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).