1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päijät-Häme

Lahti Energia ryhtyy kauppaamaan viileyttä – ensimmäinen kaukokylmäputki Ranta-Kartanon alueelle

Lahden keskustaa kohti aletaan rakentaa putkea, jossa kuljetetaan kylmää vettä kiinteistöjen jäähdyttämiseen.

Havainnekuva Ranta-Kartanon alueesta Kuva: Lahden kaupunki

Lahti Energia alkaa rakentaa kaukokylmäverkkoa Lahden keskusta-alueelle. Lahti Energian hallitus päätti kesällä, että yhtiö perustaa kaukokylmäliiketoiminnan. Aiemmin Lahdessa on käytetty kaukojäähdytystä Sibelius-talossa.

Aluksi kaukokylmää aletaan tarjota tulevaisuudessa rakennettavalle Ranta-Kartanon alueelle. Kaukokylmärunkoputki vedetään Teivaanmäen voimalaitokselta urheilukeskuksen kampuksen läpi Ranta-Kartanon tonteille.

Kaukokylmään voi liittyä myös muualla runkoputken varrella.

Lahti Energia tarjoaa kaukokylmää niin liike- kuin asuinkiinteistöille. Liittyjiä ei ole vielä tiedossa, mutta mahdollisuutta halutaan tarjota tuleville rakentajille.

– Tonttitoimijat odottavat, että tästä tulee yksi vetovoimatekijä tälle alueelle, sanoo Lahti Energian rakentamispäällikkö Harri Mäki-Saari.

Jatkossa kaukokylmäverkko voisi laajentua muuallekin keskustaan.

Viilennystä pohjavesistä?

Kaukokylmä toimii samaan tapaan kuin kaukolämpö. Kylmää siirretään putkistossa veden avulla viilentämään kiinteistöä, ja lämpöä kuljetetaan samalla rakennuksesta pois.

Kylmää voidaan siirtää esimerkiksi meren tai järven syvänteestä. Lahdessa järvet ovat matalia, mutta kaupungissa voitaisiin mahdollisesti hyödyntää muun muassa pohjavesiin varastoitunutta kylmää.

Keskittäminen voi laskea kustannuksia

Lahti Energian rakentamispäällikkö Harri Mäki-Saaren mukaan kiinteistöille kaukokylmä on edullisempi ratkaisu kuin paikallisesti tuotettu yksittäisten talojen viilennys.

– Lämpöpumput ovat pistemäisiä pieniä jäähdyttäjiä. Kaukokylmällä saadaan keskitetty ratkaisu ja silloin siihen saadaan myös kustannusetu.

Energiayhtiölle kaukokylmän rakentaminen on iso päätös.

– On hyväksytty, että takaisinmaksuaika tälle alkuinvestoinnille ei tule olemaan mikään nopea, Mäki-Saari toteaa.

Uuteen avaukseen Lahti Energia on varautunut laittamaan alkajaisiksi miljoona euroa. Tavoitteena on, että kaukokylmä on saatavilla, kun Ranta-Kartanoon aletaan rakentaa.

Alueella tehdään ensi kesänä jo alustavia katutöitä, ja niiden yhteydessä kaukokylmälle rakennetaan Mäki-Saaren mukaan vähintään tyhjät putket, joiden sisään varsinaiset putket voidaan työntää myöhemmin.