Kasvokkain: Ravintola-alan "ihmemies" Richard McCormick kertoo, miten ulkomaalainen voi rakentaa uran Suomessa – ja menestyä yhtä hyvin kuin hän

Ruotsalaissyntyinen Richard McCormick on valloittanut Helsingin ravintolaelämän, tehnyt konkurssin ja noussut taas. Nyt hän tähyää maakuntiin.

Ravintoloitsijat
Richard McCormick
Ruokavisionääri, katuruokaguru, ihmemies – muun muassa näillä sanoilla media on luonnehtinut Richard McCormickia.Tiina Jutila / Yle

Ruokavisionääri. Katuruokaguru. Ravintola-alan ihmemies.

Tätä miestä on ylistänyt otsikossaan yksi jos toinenkin suomalaismedia. Ja miksi ei olisi: Richard McCormick on ehtinyt pyörittää seitsemän viime vuoden aikana yli kymmentä keittiötä Helsingissä. Monet niistä – suositut Sandrot etunenässä – ovat nousseet puheenaiheiksi kaupungin ulkopuolellakin.

Siinä sivussa hän on niittänyt mainetta muun muassa ruokarekoillaan ja keittokirjoillaan.

Niin – McCormick onkin tuulettanut pääkaupungin ravintolapiirejä viime vuosina. Luonut uutta. Siitä kertoo sekin, että Kauppalehti Optio (siirryt toiseen palveluun) nimesi hänet alkuvuonna yhdeksi Suomen vaikutusvaltaisimmista edelläkävijöistä, niin sanotuista trendsettereistä.

Nyt McCormick ei kuitenkaan ennusta, mitkä asiat ovat nousemassa ruokatrendeiksi; mistä ravintolamaailmassa tulevina vuosina kohistaan.

Nyt hän puhuu ulkomaalaisten työllistymisestä: siitä, miten ulkomaalaiset voivat rakentaa menestyksekkään uran Suomessa.

Koska siitäkin helsinkiläisellä Richard McCormickilla, 37, on kokemusta.

Ei suomalainen, mutta ei ruotsalainenkaan

McCormick istahtaa kuvaajan pyynnöstä keskelle huonetta. Kattoikkunasta lankeava valo kehystää hänen profiiliaan. Alakerrassa ravintola Holidayssä valmistaudutaan uuteen päivään.

Richard McCormick
Richard McCormick ymmärtää suomea, mutta ei puhu sitä – koska koskaan ei tule tilannetta, jossa tarvitsisi.Tiina Jutila / Yle

Toukokuussa Helsingin Katajanokalle avattu Holiday on Richard McCormickin ja ravintoloitsija Ville Relanderin uusin aikaansaannos. Sen omistaa ravintolaketju Royal Ravintolat, mutta sen päivittäisestä pyörittämisestä ja menusta vastaavat McCormick ja Relander.

McCormickin isännöimissä ravintoloissa pääkieli on englanti. Sama ilmiö tuntuu olevan vallalla monissa muissakin helsinkiläisravintoloissa.

McCormickin itsensä kohdalla se ei ole ihme: englanti on hänen äidinkielensä. Suomea hän ymmärtää, mutta ei puhu. Hänen ei tarvitse.

– Minä en tuputa englantia suomalaisille, he tuputtavat englantia minulle. En koskaan joudu tilanteeseen, jossa joutuisin puhumaan suomea, hän selittää.

McCormick on asunut Suomessa parikymmentä vuotta. Hän on syntynyt Ruotsissa, mutta tämän tarkemmin hänen juuriaan on vaikea määritellä.

McCormickin äiti on ruotsalainen ja isä kalifornialainen. Perhe muutti Kaakkois-Aasiaan, kun McCormick oli vasta lapsi. Vanhemmat tekivät vapaaehtois- ja lähetystyötä, ensin Thaimaassa, sitten Filippiineillä.

Sieltä he muuttivat Japaniin. Pohjoismaihin perhe palasi Richard McCormickin ollessa 15-vuotias.

Helsinkiin he päätyivät, kun vanhemmat aloittivat työt Venäjällä mutta eivät halunneet, että koko perhe muuttaisi sinne. Perhe ei ollut aivan pieni: lapsia oli yksitoista. Richard McCormick on heistä toiseksi vanhin.

Suomesta tuli tukikohta.

Suomalaiseksi McCormick ei itseään kuitenkaan miellä – mutta ei toisaalta ruotsalaiseksikaan.

– Ajattelen, että olen vain yksi ihmisistä tällä maapallolla, hän sanoo.

"En saanut töitä, koska en puhunut suomea"

Oli McCormick itse minkämaalainen tahansa, hänen ravintoloissaan eri kansalaisuuksia on useita: pelkästään Holidayssä noin viisitoista, hän laskee. Suomalaisia työntekijöitä on vain noin neljä.

Vaikka ravitsemisala on yksi vaativimmista palvelualoista, ei suomen kieli ole enää kynnyskysymys työllistymiselle, McCormick arvioi.

Suhtautuminen ensi sijassa englantia puhuviin palvelualan ammattilaisiin onkin muuttunut suuresti parinkymmenen vuoden aikana. Kun nuori Richard McCormick aloitteli uraansa helsinkiläisravintoloissa, häntä kehotettiin petraamaan suomen kieltään.

– Oli itse asiassa muutamia töitä, joita en saanut, koska en puhunut suomea.

Richard McCormick
Suomen kieli ei ole kynnyskysymys työllistymiselle, ei ainakaan ravitsemisalalla, McCormick sanoo.Tiina Jutila / Yle

McCormick ei antanut periksi. Nyt englanninkielinen palvelu on helsinkiläisravintoloissa arkipäivää. Ja se, mikä on nyt arkea Helsingissä, voi olla joskus arkea muuallakin maassa.

Tarjoilijan työt eivät kelpaa suomalaisille

Ainakin ravintola-alalla tilannetta selittää McCormickin mukaan se, että suomalaisia työnhakijoita ei juurikaan ole.

On paljon helpompi löytää ulkomaalainen, joka etsii työtä ravintolasta.

Richard McCormick

– Suomalaiset eivät enää pidä tarjoilijan työtä uravaihtoehtona.

– On hyvin vähän suomalaisia, jotka etsivät palvelualan töitä. Heitä on hyvin vaikea löytää. On paljon helpompi löytää ulkomaalainen, joka etsii työtä ravintolasta.

McCormick pitää hyvänä sitä, että ravintolassa työskentelee yhä useammin ulkomainen tarjoilija. Monipuolisuus ja kulttuurien sekoittuminen synnyttävät jännittävän ilmapiirin, hän kuvailee.

Mutta mikään itseisarvo ulkomaalaisuus ei McCormickinkaan keittiöissä ole.

– Tärkeintä on, että vuorovaikutus tulee sydämestä. Jos hymyilee, on seurallinen ja kiinnittää huomion ruokaan, ei ole väliä, mitä kieltä puhuu. Lopputulos on se, että asiakas saa hyvän aterian ja hän nauttii olostaan.

On oltava ahkera, on uskallettava epäonnistua, on noustava jaloilleen

Minkä neuvon McCormick antaa kaltaisilleen – muille Helsinkiin päätyneille maailmankansalaisille, jotka haluavat rakentaa uraansa ja menestyä juuri Suomessa?

– En usko, että se on helppoa kenellekään, oli ulkomaalainen tai suomalainen, hän aloittaa. Sitten hän jatkaa:

– En sanoisi, että ulkomaalaisuus on mikään este. On vain työskenneltävä ahkerasti, on kokeiltava erilaisia asioita, on epäonnistuttava, on noustava takaisin jaloilleen.

McCormickilla on kokemusta myös tästä. Hänen yrityksensä tuomittiin konkurssiin kaksi vuotta sitten. Julkisuuteen nousivat hänen suuret velkansa.

Richard McCormick
Konkurssi oli raskas kokemus. Richard McCormick sanoo oppineensa virheistään.Tiina Jutila / Yle

Konkurssi johtui monesta tekijästä, hän sanoo. Ravintoloiden kanssa tehdyistä sopimuksista, liian nopeasta laajenemisesta ja siitä, että samassa talossa oli kaksi toimijaa: toinen joka myi ruokaa ja toinen joka myi alkoholia. Yhtälö ei toiminut. McCormick menetti rahaa.

Aloin miettiä, olenko huono liikemies, enkö osaa tehdä työtäni. Konkurssissa menettää ison palan itseluottamustaan.

Richard McCormick

Konkurssi oli hallittu, mutta itse kokemus oli raskas.

– Aloin miettiä, olenko huono liikemies, enkö osaa tehdä työtäni. Konkurssissa menettää ison palan itseluottamustaan. Minulla kesti puoli vuotta tai vuoden ennen kuin se alkoi palautua.

Kaikesta huolimatta McCormick suhtautuu konkurssiinsa oppimiskokemuksena, ei epäonnistumisena.

– Olen siirtynyt eteenpäin. Olen tehnyt virheitä, ja olen ottanut niistä opikseni.

– Yksi asia, jonka olen oppinut, on se, että osaan nyt sanoa "ei". En sano enää "kyllä" jokaiselle mahdollisuudelle, joka tulee vastaan.

Nykyisin McCormick suosittaakin epäonnistumiseen varautumista jokaiselle.

– Ennakoi, missä voit epäonnistua. Varaudu siihen, pidä varasuunnitelma. Kuka tahansa voi onnistua, jos uskoo niin ja saa tukea läheisiltään – ja jos tekee jotain uutta ja erilaista.

Tähtäimessä seuraavaksi: Helsingin ulkopuolinen Suomi

Richard McCormick isännöi tällä hetkellä neljää helsinkiläisravintolaa: kahta Sandroa sekä Royal Ravintoloiden The Cockia ja Holidaytä. Joulukuussa hän on mukana avaamassa Kampin kauppakeskukseen sekä vegaanista Date+Kalea että kolmatta Sandroa.

Ensi vuonna McCormick ja Relander avaavat kolmannen yhteisen ravintolansa Royal Ravintoloiden kanssa. Hankkeessa on mukana myös mainosmies, keittokirjailija Alex Nieminen.

Tämän lisäksi McCormick aikoo avata toisenkin ravintolan ensi vuoden aikana. Se sijaitsee Helsingin ulkopuolella, hän suostuu paljastamaan.

Onko kyseessä neljäs Sandro?

– Ehkä… Se voi olla Sandro, hän pyörittelee sanojaan ja naurahtaa.

– Kaksi viime vuotta on kulunut The Cockin ja Holidayn parissa. Nyt aion palata Sandron pariin ja miettiä, mikä on sen visio vuosille 2017 ja 2018.

Richard McCormick
Kolme vuotta. Ainakin niin kauan 37-vuotias Richard McCormick aikoo pysytellä ravintola-alalla.Tiina Jutila / Yle

Eikö tällainen tahti väsytä?

– Luulen, että jokaista väsyttää joskus, McCormick vastaa. Hän kertoo aikovansa pysyä ravintola-alalla ainakin vielä kolme vuotta.

Kun Richard McCormick täyttää 40 vuotta, hän saattaa vaihtaa alaa ja palata vaikkapa koulunpenkille.

– Nyt teen tätä, koska tuntuu, etten ole saavuttanut vielä kaikkea. Jos olisin, en olisi tässä.

Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä henkilö.