Sanila-Aikio: Valtio on rikkonut saamelaiskäräjälakia Tenon sopimuksen valmistelussa

Maa- ja metsätalousministeriö kiirehti allekirjoittamaan Tenon sopimuksen ennen kuin sopimuksesta neuvoteltiin saamelaiskäräjien kanssa.

Suomen saamelaiskäräjät
Sámediggi 21.06.2016
Ville Fofonoff / Yle

Saamelaiskäräjät oli keskiviikkona 5. lokakuuta Rovaniemellä neuvottelemassa Tenon sopimuksesta maa- ja metsätalousministeriön virkailijoiden Pentti Lähteenojan, Tapio Hakasten ja Heidi Alirannan kanssa.

Neuvotteluista ei ollut vaikutusta Tenon sopimuksen sisältöön, koska sopimus allekirjoitettiin jo viime viikolla, kertoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

– Neuvottelut järjestettiin aivan liian myöhään. Oikea aika neuvotteluille olisi ollut ennen viimeisiä sopimusneuvotteluita, jotta saamelaiskäräjät olisi pystynyt vaikuttamaan Tenon sopimuksen sisältöön.

– Saamelaiskäräjät näkee, että saamelaiskäräjälakia ei ole noudatettu ja nimenomaan saamelaiskäräjälain 9. pykälää, mikä on neuvotteluvelvollisuus ja siltä osalta Tenon sopimusneuvottelut ei täytä tätä saamelaiskärjälain vaatimusta, selventää Sanila-Aikio.

Voimaansaattamislaki julkaistiin kaksi päivää ennen neuvotteluita

Sanila-Aikion mukaan Tenon sopimuksesta tullaan vielä neuvottelemaan saamelaiskäräjien kanssa.

200-sivuinen voimaansaattamislaki julkaistiin kaksi päivää ennen neuvotteluita, kertoo Sanila-Aikio.

– Se tarkoitti sitä, että saamelaiskäräjien virkailijat eivät pystyneet syventymään voimansaattamislain sisältöön kunnolla ja siltä osalta neuvottelut ei onnistuneet ja me olemme nyt sopineet uuden ajankohdan sopimusneuvotteluille, kertoo Sanila-Aikio.

"Saamelaiskäräjät ei hyväksy ministeriön menettelytapaa"

Vaikka uusista neuvotteluista on sovittu, ei saamelaiskäräjät hyväksy Tenon sopimusta koskevia menettelytapaa, kertoo Sanila-Aikio.

– Vaikka uudesta päivänmäärästä on jo sovittu, se ei tarkoita sitä, että me olisimme hyväksyneet menettelytavan, mitä sopimusneuvotteluissa on tapahtunut. Sopimuksen osalta ministeriö ei ole menetellyt saamelaiskäräjälain mukaisesti, hän täsmentää.