1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässä voi olla omituisin kotimainen elokuva ikinä – suomalainen juoppohullu ahdistelee geishoja

Teatteriporukan villi amatöörielokuva Samurai Rauni Reposaarelainen on tämän vuoden puhutuin kotimainen indie-elokuva. Teos sekoittaa suomalaista juoppohulluutta japanilaiseen taisteluperinteeseen.

elokuvat
Kuva Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvasta.
Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuva kuvattiin Porissa.Black Lion Pictures Oy
Kuva Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvasta.
Tähtihetkessä keskusteltiin omalaatuisesta amatöörielokuvasta Samurai Rauni Reposaarelainen.

Verta, väkivaltaa ja hiilellä tuhrittuja geishoja kauniissa rannikkomaisemissa. Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuva näyttää juuri siltä mitä on – kaveriporukan näytelmästä lähtenyt oppiretki elokuvantekoon.

Elokuvassa väkivaltainen viinanmenevä mies hortoilee pitkin maita ja mantuja etsimässä ihmistä, joka haluaa tappaa hänet.

– Selkeän juonen sijaan me me halusimme ennemmin kuvata haahuilua, siitä se lähti, kertoo elokuvan kuvaaja ja käsikirjoittaja Sami Sänpäkkilä Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Sänpäkkilällä on tausta muusikkona ja musiikkivideo-ohjaajana. Ohjaaja, käsikirjoittaja ja pääosanesittäjä Mika Rättö on tehnyt esimerkiksi musiikkia Circle-yhtyeessä ja kirjoittanut useita näytelmiä porilaiselle harrastelijateatteriryhmälle.

– Olimme tekemässä uutta näytelmää ja pojat ehdottivat länkkärin tekemistä. Minä olin juuri innostunut Miyamoto Musashin samuraikirjoista ja hänen taisteluopeistaan. Ehdotin, että tehtäisiinkö ennemmin samuraiteos, sanoo Rättö.

Tolkun löytäminen suurimpana haasteena

Sänpäkkilä ehdotti, että näytelmän pohjalta toteutettaisiin 20 vuotta kytenyt unelma omasta elokuvasta. Kaikki projektiin värvätyt olivat puhtaasti amatöörejä, kenellekään ei ollut entuudestaan elokuvataustaa.

– Ajattelin, että ei kai se nyt niin vaikeata ole. Varmaan vähän kuin tekisi sata musiikkivideota peräkkäin. Todellisuudessa se meni niin, että tuntui kuin olisi tehnyt tuhat musiikkivideota, Sänpäkkilä sanoo.

Toimivan ja tolkullisen draaman rakentaminen oli tekijöiden suurin haaste. Töksähtelevä ja hyppivä kerronta pyrittiin nitistämään mahdollisimman tarkkaan.

Kuva Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuvasta.
Samurai Rauni Reposaarelainen -elokuva kuvattiin Porissa.Black Lion Pictures Oy

Budjetti riitti soppatarjoiluun ja kirppiksille

Elokuva kuvattiin kengännauhabudjetilla verrattuna tavallisen kotimaisen pitkän draamaelokuvan budjettiin. Apurahoista koostuvalla 50 000 eurolla täytettiin lähinnä vatsat.

– Raha riitti tyyliin perunakeittoon. Näyttelijöille tarjottiin yksi lämmin ruoka päivässä. Välillä keitettiin kahvia. Bensaankin meni rahaa, sanoo Rättö.

Puvustus ja lavastus haalittiin Porin seudun kirpputoreilta lukuisilla retkillä.

– Välillä kirpparimyyjätkin kyselivät, että onko se teidän homma tullut vieläkään valmiiksi, Rättö nauraa.

Kaikki joutuivat kantamaan kortensa kekoon aina käsikirjoittamisesta valaisuun. Sänpäkkilä ja Rättö kuvaavat Samurai Rauni Reposaarelaisen tekemistä omaksi elokuvakoulukseen. Elokuvanteosta opittiin erityisesti, että se on enimmäkseen ongelmanratkaisua.

– Olimme kuvanneet taistelukohtausta studiossa, kun putosin pöydältä ja mursin varpaani. Se paisui pahasti ja nivel hajosi. Lopulta minua hinattiin studiossa tukien varassa. Kohtaus piti sitten kirjoittaa vähän uudella tavalla, Rättö muistelee.

Samurai Rauni Reposaarelainen saapuu elokuvateattereihin 21.10.

Lue seuraavaksi