Meijerimyymälä on oikea sekatavarakauppa – sen löysivät myös kaupunkilaiset

Osuuskunta ItäMaidolla on 19 omaa kauppaa, jotka palvelevat tuottajien lisäksi muitakin. Liikkeillä koetetaan estää tuotantotarvikkeiden hintojen karkaaminen käsistä.

Vastuumyyjä Jari Kärnä on saanut tavarat lajiteltua Kajaanin liikkeen hyllyyn. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Ostoslistaa kirjoittaessa yleensä päättää myös sen, mihin tai millaiseen kauppaan menee. Jos listalla on saha tai ruuveja, suuntana on rautakauppa, sohvan ostaja suuntaa huonekaluliikkeeseen ja niin edelleen. Jos listalla on koiranruokaa tai piirakoita, ei monellekaan tule ensimmäisenä mieleen, että suuntaisi meijerikauppaan. Suunta on kuitenkin muuttumassa, tuumailee vastuumyyjä Jari Kärnä Osuuskunta ItäMaidon Kajaanin Valmakaupasta.

– Maatalousasiakkaat meidät ovat kyllä löytäneet vuosikaudet, mutta nyt ovesta kulkee myös kaupunkilaisia. Täältä haetaan esimerkiksi käsineitä, pyykinpesuaineita ja piirakoita pakastimesta. Hevosharrastajat hakevat tavaraa itselleen, ja hyllyille on varattu myös esimerkiksi ruokaa koirille.

ItäMaidon kauppatoiminnon esimies Mikko Leinonen laskee, että meijerikauppa kantaa kuitenkin edelleen niskassaan tuottajakaupan leimaa.

– Valmakauppoja on kaikkiaan 19, ja 85 prosenttia liikevaihdosta tulee oman osuuskunnan jäseniltä. Liikevaihdosta valtaosa tulee maatalouden tuotantotarvikkeista, kuten rehuista, lannoitteista, polttoaineista ja muoveista.

Maatalousasiakkaat meidät ovat kyllä löytäneet vuosikaudet, mutta nyt ovesta kulkee myös kaupunkilaisia.

Jari Kärnä

Hinnanvartijana tuottajille

Valmakaupassa tuotteet ovat kaupan kivijalkamyymälän lisäksi verkossa. Tuottajajäsenille pienet tuotteet kulkevat maitoauton matkassa tilalle, mutta ei-jäsenten postilaatikolle maitoauto ei pysähdy. Leinonen toteaa, että vaikka ovet ovat kaikille avoimet, omien jäsenten edunvalvonta on isona ohjaajana.

– Yritämme olla hinnanvartijoita esimerkiksi rehuille ja lannoitteille. Jos kilpailua ei ole, uhkana on hintojen karkaaminen käsistä.

Kärnä järjestää Kajaanin liikkeessä pienempää tavaraa hyllyille. Oven takaa varastotiloista löytyvät sitten isommat pakkaukset pesuaineita, rehuja ja kuivikkeita. Mies hymyilee mielikuvalle perinteisestä sekatavarakaupasta.

– Onhan tätä tavaraa aika monenlaista, mutta kyllä vuosien mittaan on oppinut, minkälaista tavaraa minäkin vuodenaikana pitää hyllyssä olla.

Korjaus 11.10.2016 klo 17.37: Vaihdettu alaotsikon lause "Liikkeillä koetetaan pitää tuotantotarvikkeiden hinnoissa yllä kilpailua" muotoon "Liikkeillä koetetaan estää tuotantotarvikkeiden hintojen karkaaminen käsistä".